Orgelfestival Holland 2009 geopend

Text Example

advertentieALKMAAR – Door met een stevige zwaai de bel te laten klinken heeft Maggie Hamilton, hoofdredacteur van het Britse magazine ‘Choir & Organ’ vrijdag 19 juni de kaasmarkt in Alkmaar geopend. Dit was tevens het startschot voor het Orgelfestival Holland 2009. Stadsorganist Pieter van Dijk verzorgde met orgelwerken van J.S. Bach voor een talrijk publiek het openingsconcert op het Van Hagerbeer Schnitger orgel in de Grote Sint Laurenskerk.

In de loop van de middag waren de eerste vier kandidaten aan de beurt die deelnemen aan het Internationaal Schnitger Orgelconcours. Op het programma stonden drie bewerkingen van “Nun komm der Heiden Heiland” uit de Achtzehn Chorale en een keuze uit de Preludes en Fuga’s BWV 541 of BWV 547 van Johann Sebastian Bach.

Halve finalisten bekend

Vrijdagavond en zaterdagmorgen kregen de resterende acht kandidaten gelegenheid hun kunsten te vertonen. De jury – bestaande uit Bine Bryndorf (Zweden), Paolo Crivellaro (Italië), Reinhard Jaud (Zwitserland), Dietrich Wagler (Duitsland) en Theo Jellema (Nederland) – maakte zaterdagmiddag bekend wie doorgaan naar de volgende ronde. Dit zijn: David Boos (Oostenrijk), Mina Choi (VS), Gerben Gritter (NL), Bart Jacobs (België), Manuel Tomadin (Zwitserland) en Michael Unger (Canada). De zes halve finalisten zullen dinsdag 23 juni om 19.00 uur muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck op het Van Covelensorgel spelen.

[ingezonden bericht]

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie Orgelfestival Holland 2009