Orgelfestival nadert apotheose na ‘Heavy Metal’

Text Example

advertentieALKMAAR – Donderdag 28 juni was de Grote Sint Laurenskerk zo’n twee uur lang in het bezit van een groot aantal jongeren. Zij wisten klanken in de kerk te ontlokken die je daar niet vaak hoort. Popmuziek, tango, musical, gelardeerd met orgelmuziek, gedichten, schilderijen en dans.

Het Regionaal Jeugdorkest van Artiance – Alkmaars Centrum voor de kunsten – werd ‘ontregeld’ door twee jonge danseressen die het halve orkest wisten te verplaatsen. Het grote orgel werd opgenomen in een popband en had even niet zoveel te vertellen, maar toen het de kans kreeg om solo te klinken nam het die wel waar. Organist Jan Raas en een vijftal jongeren beroerden de toetsen. Met name het begin, toen de grootste orgelluiken ter wereld langzaam open gingen, keken jongeren en ouderen verrast omhoog. Presentatrice Daisy van Belzen stond perplex en wist even niets te zeggen.

Deze avond maakte duidelijk dat het orgel – voor velen alleen een kerkelijk instrument – een geweldige partner kan zijn voor welk muziekgenre dan ook. Maar mooier verwoorden dan de jonge Leigh Burrell, een van de poëzieleerlingen van het Stedelijk Dalton college Alkmaar, kan waarschijnlijk niemand.

‘Het orgel in talen’

“De taal van het orgel

De taal van de muziek

Is de taal van de wereld!

L’orgue avec ses grandes tuyaus

The organ; a splendid instrument

Tout le monde écoute

The most beautiful sounds come out

Parfois très faible et parfois très elèvé

I want to hear it every day

Très doucement ou très très fort

I want to hear it even more.

It must be nice to play on it,

Using your hands and using your feet.

Het orgel zo groot, zo imposant,

Klanken zweven door de leegte.

The beautiful organ

Il sonne toujours bon! “

Vrijdag volgt de ontknoping van het Schnitger Orgelconcours. Wie wordt de winnaar? De enige nog over gebleven vrouw Julia Tamminen uit Finland, de Hongaar Gabor Soos of de Ier Simon Harden?

Kom en maak het mee en stem mee voor de Publieksprijs.

Grote Sint Laurenskerk, Koorstraat 2, 1811 GP. 19.00 uur. Toegang € 7,- / € 5,-.

Zie voor meer informatie

www.alkmaarorgelstad.nl

© 2007 www.orgelnieuws.nl