26|07 Orgel(fiets)tocht Sint Nicolaasga en Langweer

Van Dam-orgel Langweer

Op de laatste zaterdag van juli organiseert Stichting Organum Frisicum inmiddels traditiegetrouw een orgeltocht. De tocht kan prima per fiets worden gemaakt, maar de deelnemers kunnen ook voor een ander eigen vervoermiddel kiezen. De route van dit jaar gaat op zaterdag 26 juli langs Sint Nicolaasga en Langweer.

Text Example

advertentie 

De tocht gaat om 13.30 uur van start in Sint Nicolaasga waar eerst een bezoek wordt gebracht aan de Protestantse Kerk. Hier staat een orgel van Van Dam uit 1901. Daarna leidt de route naar Langweer, waar het tweede orgel staat dat de orgelmakers Van Dam als zelfstandige firma in 1784 bouwde. Om 14.45 uur worden de deelnemers daar ontvangen met koffie of thee.

 

De orgeltocht wordt om 16.30 uur afgesloten met een concert in de rooms-katholieke Sint Nicolaaskerk te Sint Nicolaasga. Sinds 1975 staat in deze kerk het uit de rooms-katholieke kerk van Akersloot afkomstige orgel van Lodewijk Sjoerds Ypma uit 1871. Nog niet zo lang geleden werd dit orgel gerestaureerd door Bakker & Timmenga. Het koororgel van deze kerk werd in 2002 geplaatst en is een positief van de firma Flentrop, oorspronkelijk in 1979 gebouwd voor de dorpskerk van Nieuwehorne.

 

De orgels die op deze tocht worden aangedaan worden telkens bespeeld door Broer de Witte. Zijn dochter Hannah zal medewerking verlenen als fluitiste. Deelname aan de tocht is gratis. Vanaf 13.00 uur kan men terecht op de startlocatie in de Protestantse Kerk van Sint Nicolaasga.

 

Foto: Van Dam-orgel Langweer | © 2014 fotografie R.G. van der Veen