Orgelklanken voor KiKa

Orgelklanken voor KiKa

Een sympathieke cd waarvan de opbrengst ten goede komt aan de bestrijding van een hoogst onsympathieke ziekte. Geheel belangeloos namen Aart de Kort en Jan Willem Docter dit jaar een cd op het orgel van de H.H. Laurentius en Elisabethkathedraal te Rotterdam op ten bate van KiKa, de organisatie die fondsen werft voor onderzoek naar kinderkanker.

Text Example

advertentieDe Kort en Docter zoeken het op deze cd in de romantiek die goed gedijt op het grote drieklavers-orgel-met-32’ in de weelderige akoestiek van de Rotterdamse kathedraal. Aart de Kort, titularis van de kathedraal, koos voor Regers Toccata und Fuge opus 80 en een koraalvoorspel van de laatromantische Oostenrijkse componist Franz Schmidt. Daarnaast improviseert hij op de melodie van Bernard Huijbers bij het lied ‘De Heer heeft mij gezien en onverwacht’.

Het leeuwendeel van de cd wordt ingenomen door Jan Willem Docter. De organist van de Evangelische Christusgemeinde van Ahaus en omstreken (D) speelt naast werk van Zwart en Rheinberger een bijna 25 minuten durende Orgelsonate over Psalm 130 ‘Uit diepten van ellende roep ik tot U, o Heer’ van eigen hand. Docter verloor in maart dit jaar, rond de opnamen van de cd, zijn zoon Laurens die op zeventienjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van botkanker. De weerslag die de voorafgaande lijdensweg van drie jaar had op het leven van Docter en zijn gezin, bracht hem tot het componeren van de sonate.

‘Wie meemaakt dat zijn kind kanker krijgt, komt in een bizarre wereld terecht en in een maalstroom van allerlei emoties en ervaringen, zowel positief als negatief. Dit alles heb ik zo goed mogelijk proberen te verklanken in dit werk’, schrijft Docter in zijn toelichting. De sonate – in laatromantisch, somtijds gematigd modern idioom –  is geschreven op basis van twee dissonante ‘schreeuwende’ akkoorden, een vijfstemmig motief en de Geneefse psalmmelodie.

De cd is te bestellen door € 17,75 over te maken op rekeningnummer NL82 INGB 0678 3808 48 ten name van A.H. Eijlers onder vermelding van ‘KiKa cd’, adres en woonplaats. Geluidsfragmenten zijn hier te beluisteren.

 


Orgelklanken voor KiKa

Jan Willem Docter en Aart de Kort bespelen het orgel van de H.H. Laurentius en Elisabeth Kathedraal in Rotterdam

Toccata und Fuge a-moll opus 80 (Reger); Psalm 91 (Zwart); Agitato uit de orgelsonate no. 11 (Rheinberger); Choralvorspiel ‘O Ewigkeit, du Donnerwort’ (Schmidt); Improvisatie over de melodie van GvL 421 ‘De Heer heeft mij gezien en onverwacht’ (De Kort); Orgelsonate over Psalm 130 (Docter)

Label: Sonante
Nummer: CD 1515202
Speelduur: 61’48
Booklet: 12 pagina’s (NE)
Prijs: € 17,75 inclusief verzendkosten