Orgelkunst 01|2012

Text Example

advertentieNadat Orgelkunst in 2011 een hele jaargang heeft gewijd aan de Franse orgelmaker Aristide Cavaillé-Coll (1811-1899), werpt zij in het maartnummer opnieuw de schijnwerpers op de Vlaamse orgelkunst.

Een tweede reisverslag naar orgels uit het oude graafschap Vlaanderen in de regio Pas-de-Calais (Frankrijk) laat ons onder meer kennismaken met twee laat 17de-eeuwse instrumenten van de Vlaamse orgelmaker Van Belle in West-Cappel en Nielles-lès-Ardres (zie foto cover maartnummer).

Peter Strauven licht de sluier op van een onbekend handschrift van Joannes Bapitsta Van Meurs uit 1747 met klaviermuziek uit de Zuidelijke Nederlanden.

Dr. Godelieve Spiessens informeert ons over Pater Joannes De Boeck, organist van de Antwerpse minderbroeders en vermoedelijke auteur van twee gedrukte klavierboeken van ca. 1735.

Orgelbau Schumacher realiseerde voor de Sint-Martinuskerk te Genk in 2010 een nieuw instrument geïnspireerd op een orgeltype uit het Noordelijke Rijnland tijdens de 18de eeuw.

Johan Huys haalt enkele herinneringen op aan Gustav Leonhardt, de Nederlandse organist, klavecinist en dirigent die in januari jongstleden op 84-jarige leeftijd overleed.

Recensies, orgelactualia en een overzicht van internationale orgeltijdschriften besluiten dit eerste nummer van de 35e jaargang dat gelardeerd is met vele fraaie foto’s.

© 2012 www.orgelnieuws.nl