Orgelkunst – 2013|4

Text Example

advertentieOrgelkunst: decembernummer 2013 + bonuscd

Charles-Marie Widor: autobiografische herinneringenOp 91-jarige leeftijd dicteerde de Franse organist en componist Charles-Marie Widor (1844-1937) zijn ‘autobiografische herinneringen’ op basis van notitieboekjes waarin hij de meest markante feiten uit zijn leven had genoteerd. Het resulteerde in een tekst van 103 getypte pagina’s.

Ook al zijn deze autobiografische herinneringen niet afgewerkt tot ons geraakt, hun inhoud is daarom niet minder boeiend voor wie op kunst en geschiedenis belust is.

Het relaas van Charles-Marie Widor neemt de vorm aan van een fresco dat ons binnenleidt in de politieke, wetenschappelijke en artistieke wereld van het Tweede Franse Keizerrijk en van bijna de hele Derde Republiek. Waar deze man bekend staat als de stichter van de orgelschool en de auteur van 10 symfonieën voor zijn instrument, neemt hij hier de allures aan van een Europees ambassadeur van de Franse cultuur en eigenheid.

Voor het eerst worden deze autobiografische herinneringen integraal gepubliceerd en voorzien van annotaties. Het komend decembernummer van het tijdschrift Orgelkunst brengt de originele Franse versie en een Nederlandse vertaling.

Samen met dit bijzonder nummer brengt het cd-label Orgelkunst zijn 10de cd uit. Louis Robilliard, gerenommerd organist van het bijzonder gaaf gebleven Cavaillé-Coll-orgel uit 1880 in de kerk van Saint-François-de-Sales te Lyon, vertolkt de Trois Chorals van Franck en het Andante sostenuto uit de Symphonie Gothique van Charles-Marie Widor.

Orgelkunst wil met deze cd de publieke opinie attent maken op het feit dat in de concertzaal van het Koninklijk Conservatorium te Brussel een gelijkaardig instrument staat van deze Franse orgelmaker, eveneens uit 1880. Dit Brusselse orgel werd echter in 1960 zwaar getransformeerd en is sedert enkele jaren zelfs niet meer bespeelbaar. De opname toont overtuigend aan dat dit instrument van wereldformaat in het Koninklijk Conservatorium te Brussel wacht op erkenning en de broodnodige restauratie van dit stuk werelderfgoed.

Dit bijzonder nummer van Orgelkunst (100 blz.) met vele unieke foto’s wordt samen met de 10e cd te koop aangeboden voor 17 Euro (inclusief verzendkosten voor België) of 22 euro (inclusief verzendkosten Europa).

www.orgelkunst.be

© 2013 www.orgelnieuws.nl