Orgelkunst juni 2006

Text Example

advertentieHet juni-exemplaar van Orgelkunst wordt een extra dik nummer [64 blz.] om de vele interessante artikels én de actualia een plaats te bieden.

Vooreerst is er de Antwerpse orgelwereld uit de 19de eeuw die stilaan haar geheimen prijsgeeft dankzij het speurwerk van de vorsers Jan Van Mol en Peter Strauven met artikels over het journal d’orgue van J.E. Henskens uit 1850 , het Charles-Aneessensorgel [III/P] (1884) uit de St.-Jacobskerk én het vervolgverhaal van het Antwerpse orgelleven in de 19de eeuw.

Het grootste Cavaillé-Coll-orgel uit Nederland, in Haarlem gehuisvest, is gerehabiliteerd. De restauratie krijgt internationale lof. Orgelkunst besteedt ruime aandacht aan dit kroonjuweel.

De adviseurs ir. Henk Kooiker en Jan Jongepier schetsen het restauratieproces en René Verwer kadert het orgel in zijn historische context.

Verder brengt Frank Teirlinck een hommage aan zijn oom en Brussels kathedraalorganist Edward Teirlinck die o.m. de orgelconcerten in de jaren 1960 op gang trekt.

Precies 50 jaar geleden overleed Paul de Maleingreau (1887-1956). Peter Van de Velde, organist van de O.L.V.-kathedraal te Antwerpen, belicht zijn drie orgelsymfonieën.

De Antwerpse erekathedraalorganist en eredocent Stanislas Deriemaeker geniet met volle teugen van zijn welverdiend pensioen en blikt samen met Orgelkunst enthousiast terug op de belangrijke momenten in zijn professioneel levenswerk.

Tenslotte getuigen de vele actualia van het bruisende orgelleven met berichtgeving over verschillende gerestaureerde en nieuwe orgels (Zulte, Maldegem, Brussel én een nieuw studie-orgel), allerlei orgelevenementen én een uitgebreide, zomerse orgelagenda.

Vele prachtige foto’s illustreren de diverse bijdragen.

foto: Antwerpen, St.-Jacobskerk, Anneessensorgel

© Gérard Van Betlehem

© 2006 www.orgelnieuws.nl