Orgelkunst nr. 148 – maartnummer 2015

De nieuwe Orgelkunst is verschenen, voortaan volledig in kleur en in een opgefriste vormgeving. De redactie van het Vlaamse tijdschrift hoopt daarmee de aantrekkelijkheid van het orgelblad te vergroten en een betere schikking van de bijdragen en de actualiteiten te kunnen bewerkstelligen.

Text Example

advertentie 

Het maartnummer opent met het eerste deel van een drieluik dat gaat over het tempo en de metronoom in de Franse muziek van de negentiende eeuw. In het juni- en septembernummer zal auteur Joris Verdin de verkregen informatie toepassen op drie centrale figuren: Lefébure-Wély, Lemmens en Franck.


Verder brengt Orgelkunst verslag uit van de restauraties van het Smets-orgel te Ottenburg (Dick Zweers), het Van Peteghem-orgel te Gijzegem (Paul De Maeyer) en het B. Pels-orgel te Hoogstraten (Luk Bastiaens en Nico Declerck). Ook de vorderingen van de restauratiewerkzaamheden aan het Schyven-orgel van de Antwerpse kathedraal komen aan de orde.


Verder wordt nog even stil gestaan bij de viering van de tachtigste verjaardag van organist en componist Chris Dubois in de kathedraal te Mechelen.


Een overzicht van de komende orgelconcerten, vele orgelactualiteiten en een inhoudsoverzicht van de internationale orgeltijdschriften maken het nieuwe nummer van Orgelkunst compleet.