Orgelkunst [nummer 1 2010]

Text Example

advertentieHet eerste nummer van Orgelkunst 2010, jaargang 33, verschijnt per 1 maart aanstaande. Deze lente-editie bevat drie bijdragen. Jan Vermeire, organist te Veurne, opent dit nummer met een reisverslag over orgels in Frans-Vlaanderen, arrondissement Duinkerke. Heel wat parels van de Vlaamse orgelbouw zijn in dit stukje Frankrijk nog te bewonderen.

Musicoloog Peter François en organist Stijn Hanssens belichten de figuur en de orgelwerken van de vergeten musicus uit het begin van de voorbije eeuw in Halle, nl. Charles De Koster. Luk Bastiaens beschrijft de restauratie van het Guillaume Robustelly-orgel uit 1775 van de Sint-Hilariuskerk te Bierbeek bij Leuven dat in oktober jl. opnieuw in gebruik werd genomen.

In de rubriek ‘besprekingen’ komen heel wat nieuwe uitgaven aan bod: boeken, partituren, cd en zelfs dvd’s. Annelynn Ballieu blikt nog even terug op de viering van de tachtigste verjaardag van erevoorzitter Kamiel D’Hooghe.

Verder zijn er de gebruikelijke rubrieken als Berichten, Agenda, Orgelbouwactualia en Overzicht van orgeltijdschriften.

Op de voorplaat prijkt het Robustelly-orgel van Bierbeek. De achterplaat toont het Jan Van Belle/Van Peteghem-orgel van de kerk Saint-Andrille te Bollezeele in Frans-Vlaanderen.

© 2010 www.orgelnieuws.nl