Orgelkunst nummer 1 2016

orgelkunst

Het eerste nummer van de 39e jaargang van het Vlaams tijdschrift Orgelkunst opent met een gesprek met organograaf en orgelmaker Ghislain Potvlieghe die op 5 april a.s. 80 jaar wordt.
Samen blikken we terug op een brok Vlaamse orgelgeschiedenis van de zestiger jaren uit de vorige eeuw tot nu. 

Text Example

advertentie 

Ghislain Potvlieghe mag beschouwd worden als pionier die ondermeer de eerste grote synthese maakte van de Zuid-Nederlandse orgelgeschiedenis. Hij stond eind de jaren zestig met enkele gelijkgezinden op de barricade voor de herwaardering van het Vlaams historisch orgel. Als orgelmaker trachtte hij onder meer vanuit traditie en ambacht een baken uit te zetten voor een conserverend orgelrestauratiebeleid in Vlaanderen. De kiem van Ghislain Potvlieghes interesse voor het orgel ligt bij het vermaarde Van Peteghem-orgel te Haringe toen hij er een concert registreerde van Gabriël Verschraegen.

 

Anno 2016 herdenken we het 25-jarige overlijden van de Franse componist en organist Jean Langlais. In deze bijdrage licht Marie-Louise Langlais (F) een belangrijk aspect van deze Franse orgelpedagoog toe, namelijk het orgelonderricht van het orgeloeuvre van César Franck.

 

 

Dick Zweers schetst voor ons de geschiedenis en de restauratie  van het Pereboom & Leijser-orgel uit 1871 in de Sint-Quirinuskerk te Viversel. De restauratiewerken, uitgevoerd door Schumacher Orgelbau uit Eupen werden in 2014 beëindigd.

 

 

Orgelkunst brengt tussentijds verslag uit van de heropbouw van het Schyven-orgel uit  1890 in de Antwerpse kathedraal. Als alles verder volgens plan verloopt, zal dit grootste historische orgel uit Vlaanderen met 4 klavieren en pedaal en 90 registers medio december 2016 opnieuw klinken: precies 125 jaar na het grootse inauguratieconcert van 1891.

 

 

Op 28 januari jl. werd in Leuven het Contius-orgel aan de pers voorgesteld. Het bouw van het instrument loopt in verschillende fases en wordt gebouwd door Flentrop Orgelbouw uit Zaandam (NL) en Joris Potvlieghe uit Tollembeek.  Het instrument is geconcipeerd als een kopie van het 38 registers tellend orgel dat in 1774 door Heinrich Andreas Contius (1708-1795) gebouwd werd voor de Heilige Drievuldigheidskerk te Liepaja (Letland).

 

 

De redactie bespreekt verder enkele nieuwe orgeluitgaven waaronder cd’s en partituren. Verder wordt in de rubriek ‘berichten’ aandacht besteed aan het overlijden van Jacques van Oortmerssen, Wolfgang Stockmeier en René Saorgin. Met een overzicht van de komende orgelconcerten en de inhoudsoverzichten van belangrijke Europese orgeltijdschriften wordt het lentenummer 2016 besloten.