Orgelkunst nummer 4 – 2016

Het nieuwste nummer van het Vlaamse orgelmagazine Orgelkunst, verschijnt binnenkort. Hieronder een greep uit de inhoud.

Text Example

advertentiePeter Strauven
Onbekende concerti voor orgel uit de 18de-eeuwse Zuidelijke Nederlanden van Jean-Jacques Robson en Pierre-Joseph Vanden Bosch
Zowel Robson als Vanden Bosch kennen het orgel in de werken die ik herondekte een solistische functie toe. Daarmee vormen zowel het Concerto grosso Van Robson als de Concerts pour clavecin et orgue van Vanden Bosch een substantiële aanvulling op het ons bekende achtiende-eeuws orgelrepertoire in de Zuidelijke Nederlanden. Deze bijdrage bespreekt deze composities en hun muzikaal-esthetische achtergrond. Daarvoor gaan we in op het genre van de sonate avec accompagnement en de opkomende invloed van de orkestrale stijl in kleinere bezettingen. Tegelijk gaat deze bijdrage hand in hand met, en is een toelichting bij, de eerste opname van deze werken op bijgevoegde cd.

Toelichtingen bij Orgelkunst-cd 14: bonus bij het decembernummer

f2864caf-8b79-4c6a-992e-6e3a7556a7a5

Heidi Moyson?
Naar een sterker cultureel erfgoed van en voor de orgelcultuur
Erfgoed heeft nog maar weinig te maken met verstofte objecten uit een meer of minder duister verleden. Tegenwoordig werken tal van personen en organisaties op regelmatige basis met en rond erfgoed. Jij ongetwijfeld ook, al ervaar je dat misschien niet zo of benoem je je activiteiten anders. Eerder zal je zeggen dat je organist bent, orgelleerkracht, communicatieverantwoordelijke of vrijwilliger bij een orgelcomité, orgelbouwer, concertorganisator … zelfs gewoon orgelliefhebber.

In essentie is dit allemaal evenzeer te bestempelen als ‘bezig zijn met erfgoed’. Het dringt steeds meer door in het dagelijkse leven en in verschillende domeinen. Waar raken orgelcultuur en erfgoed elkaar? Hoe kunnen we het erfgoed van de orgelcultuur verder versterken?

Stijn Hanssens
Bij de 100e sterfdag van Salomon Van Bever
In de ochtend van 27 december 1916 ontwaakt Laken met het onverwachte nieuws dat Salomon Van Bever, orgelbouwer en vooraanstaand inwoner van de gemeente, aan een hartaanval is overleden. De uitvaartplechtigheid die enkele dagen later in de O.-L.-Vrouwekerk plaatsvindt, heeft ondanks de oorlog, koninklijke allures. Vier jaar voordien had de beroemde orgelbouwer in deze kerk nog de hand gedrukt van koningin Elisabeth ter gelegenheid van de inspeling van het monumentale orgel. Nu neemt organist Louis de Bondt voor het requiem plaats achter de klavieren van de twee Van Bever-orgels die deze kerk rijk is.

Met het overlijden van Salomon Van Bever wordt een boeiende geschiedenis uit de Belgische orgelbouwtraditie afgesloten. Een hoofdstuk dat hij voor een groot stuk samen met zijn broer Adrien schreef, met wie hij het bedrijf Van Bever Frères leidde. Amper zes maanden eerder was Pierre Schyven, een andere grote naam uit de Belgische orgelromantiek, in het naburige Elsene overleden.

Patrick Roose
Orgels en de Groote Oorlog – aflevering 3
Ieper, orgel Sint-Vincentiuscollege, Forresst-orgel 1864

Bart Wuilmus
Het Ruef-orgel in de St.-Martinuskerk te Stevoort?* Het Draps/Verschueren-orgel in de St.-Jan Baptiskerk te Wortel

Stijn Hanssens
Twee Henegouwse 19de-eeuwse orgels in ere hersteld (Thulin/Mons)

En verder
Nieuwe uitgaven . Berichten . concerten . Overzicht tijdschriften