Orgelmaker Antoine Schreurs (72) overleden

Orgelmaker Antoine Schreurs is dinsdag 11 november op 72-jarige leeftijd overleden, dat maakte de firma Adema’s Kerkorgelbouw vandaag bekend. Schreurs leidde van 1979 tot 2002 de orgelmakerij Adema-Schreurs van 1855.

 

Antoine (Toine) Schreurs leerde het orgelmakersvak in de Amsterdamse orgelmakerij Adema-Schreurs waarvan zijn vader Hubert Schreurs aan het hoofd stond. Toen Hubert in 1979 werd getroffen door een herseninfarct kwam de leiding van het bedrijf bij Antoine .

 

Onder zijn supervisie werden – naar de traditie van de Adema’s – voornamelijk orgels van Frans-romantische signatuur gebouwd, zoals de instrumenten in de St. Willibrorduskerk te Bodegraven (1984), de St. Agneskerk te Den Haag (1986) en de kerk van de HH. Engelbewaarders in Hazerswoude-Dorp (1991). Zijn laatste grote werk was de restauratie en uitbreiding van het orgel in de HH. Laurentius en Elisabethkathedraal in Rotterdam (1997).

 

Begin 2002 droeg hij de firma om gezondheidsredenen over aan zijn medewerker Ronald van Baekel.

 

 

 

 

 

 

 

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.