Orgelmaker Arjaan Nijsse (91) overleden

Text Example

advertentieIn de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 januari 2010 is orgelmaker Arjaan Nijsse uit Oud-Sabbinge op 91-jarige leeftijd in Antwerpen overleden.

Arjaan Nijsse werd in 1918 geboren in Oud-Sabbinge. In maart 1947 startte hij al zelfstandig orgelmaker. Hoewel hij een aantal onderdelen van het orgelmakersvak had geleerd van de heer Brandt, oud-medewerker van Van den Bijlaardt en Dekker, was hij grotendeels autodidact.

De opdrachten in de eerste jaren van de orgelmakerij bestonden uit onderhouds-, reparatie- en stemwerk. Zijn eerste nieuwgebouwde orgel was dat voor de Gereformeerde Gemeente te Katwijk aan Zee (1974, 8/I/P). Er volgenden daarna nog verscheidene nieuwe orgel in grootte variërend van enkele stemmen tot 22 registers.

De orgelmakerij die thans opereert onder de naam “A. Nijsse & Zoon” is steeds nog gevestigd in Oud-Sabbinge. Het bedrijf wordt nu geleid door zijn zoon René (1961) die in 1980 tot de orgelmakerij toetrad.

Arjaan Nijsse overleed in de nacht van 2 op 3 januari in een Antwerps ziekenhuis na die avond plotseling opgenomen te zijn geweest.

© 2010 www.orgelnieuws.nl