Orgelmaker Arjaan Nijsse (91) overleden

In de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 januari 2010 is orgelmaker Arjaan Nijsse uit Oud-Sabbinge op 91-jarige leeftijd in Antwerpen overleden.

Arjaan Nijsse werd in 1918 geboren in Oud-Sabbinge. In maart 1947 startte hij al zelfstandig orgelmaker. Hoewel hij een aantal onderdelen van het orgelmakersvak had geleerd van de heer Brandt, oud-medewerker van Van den Bijlaardt en Dekker, was hij grotendeels autodidact.

De opdrachten in de eerste jaren van de orgelmakerij bestonden uit onderhouds-, reparatie- en stemwerk. Zijn eerste nieuwgebouwde orgel was dat voor de Gereformeerde Gemeente te Katwijk aan Zee (1974, 8/I/P). Er volgenden daarna nog verscheidene nieuwe orgel in grootte variërend van enkele stemmen tot 22 registers.

De orgelmakerij die thans opereert onder de naam “A. Nijsse & Zoon” is steeds nog gevestigd in Oud-Sabbinge. Het bedrijf wordt nu geleid door zijn zoon René (1961) die in 1980 tot de orgelmakerij toetrad.

Arjaan Nijsse overleed in de nacht van 2 op 3 januari in een Antwerps ziekenhuis na die avond plotseling opgenomen te zijn geweest.

© 2010 www.orgelnieuws.nl

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.