Orgelmaker Gerard Pels (59) overleden

orgelmaker gerard pels

De Belgische orgelmaker en orgeldeskundige Gerard Pels is overleden. Dat werd vandaag bekend. Pels was directeur van de orgelmakerij Pels D’Hondt te Herselt.

Text Example

advertentieGerard Pels werd op 28 maart 1955 geboren als zoon van de Alkmaarse orgelbouwer Bernard Pels jr. In 1962 verhuisde het gezin Pels, vader was gehuwd met orgelmakersdochter Cécile D’Hondt, naar het Belgische Herselt. Daar werd de orgelmakerij van schoonvader Gerard D’Hondt voortgezet.

Gerard Pels zou zich later ook in het orgelmakersvak specialiseren. Zijn ervaring deed hij op in de Verenigde Staten, het atelier van zijn schoonvader, de Duitse firma Rensch en de Zwitserse orgelmaker Ferdinand Stemmer.

Pels bleef altijd internationaal georiënteerd. In de jaren negentig trad hij toe tot het bestuur van de International Society of Organbuilders (ISO). Ook was hij hoofdredacteur van het drietalige magazine van de ISO het ISO Journal.

In 1987 volgde Gerard Pels zijn vader op als directeur van de oudste Belgische orgelmakerij, de firma Pels D’Hondt sinds 1892. Onder zijn leiding werden nieuwe orgels gebouwd als in het Groot Begijnhof in Leuven en werden historische orgels gerestaureerd. Orgels met pneumatische en elektrische tractuursystemen bleven een specialiteit van Pels.

Als orgeldeskundige kreeg Pels de aanstaande restauratie van het Schyven-orgel in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen onder zijn supervisie.

Gerard Pels werd zondag dood in zijn appartement in Antwerpen aangetroffen. Vermoedelijk overleed hij vrijdag aan een hartaanval. Hij werd 59 jaar. Vrijdag 18 april zal de uitvaart plaatsvinden vanuit de kathedraal in Antwerpen.