Orgelpark neemt Onderhorst-kabinetorgel in gebruik

onderhorst kabinetorgel oude kerk amsterdam

In het Orgelpark wordt op zaterdag 6 mei een achttiende-eeuws kabinetorgel van Deetlef Onderhorst in gebruik genomen. Het sinds kort aan het instrumentarium van de Amsterdamse orgeltempel toegevoegde orgel is afkomstig uit de Oude Kerk te Amsterdam.

Text Example

advertentieHet kabinetorgel dateert uit 1767. De Amsterdamse orgelmaker Deetlef (ook wel Dethleff, Detlef, Dideloft) Onderhorst bouwde het voor een onbekende opdrachtgever in zijn woonplaats. Uiteindelijk kwam het via het Oudeliedenhuis aan de Roeterstraat in Amsterdam (1848) in 1977 terecht in de Oude Kerk in Amsterdam.

Gerestaureerd
Bij de plaatsing in de Oude Kerk werd het orgel gerestaureerd door Adema’s Kerkorgelbouw (Hubert Schreurs). Wijzigingen uit 1953 (verlaging bovenzijde front en witte beschildering kabinet) werden toen teruggedraaid. Begin deze eeuw volgden nog restauratiewerkzaamheden door Verschueren Orgelbouw.

Overname
Omdat het kabinetorgel in de praktijk voor de grote ruimte als te bescheiden van klank werd ervaren, besloot men afscheid te nemen van het instrument. Het Orgelpark besloot afgelopen najaar het orgel over te nemen. Voor de plaatsing werd het orgel ‘terughoudend’ gerestaureerd door Elbertse Orgelmakers.

 

onderhorst kabinet orgel orgelpark amsterdam
Het Onderhorst-kabinet op zijn nieuw standplaats in het Amsterdamse Orgelpark

 

Ingebruikname
Zaterdagmiddag 6 mei wordt het orgel in het Orgelpark in gebruik genomen. Op het programma staat muziek door Matteo Imbruno, organist van de Oude Kerk,een toelichting op de geschiedenis en de restauratie van het orgel, een lezing over de geschiedenis van het Nederlandse huisorgel in de achttiende eeuw door organist Gerrit Hoving en een gesprek met orgelmaker Jos Elbertse over de restauratie van het instrument.

De ingebruikname begint om 14.15 uur. De toegang is gratis.

 


Dispositie

Manuaal C-f3

Prestant 8 discant
Holpijp 8 bas/discant
Prestant 4 bas/discant
Fluit 4 bas/discant
Quint 3 bas
Octaaf 2 bas/discant
Sexquialter II discant

 

© 2017 beeld Orgelpark