Orgelrecital in de Ruïnekerk

Orgelrecital in de Ruïnekerk Frank van Wijk organist

De Ruïnekerk in het Noord-Hollandse Bergen dankt haar huidige naam aan de troebelen die het oorspronkelijk aan de apostelen Petrus en Paulus gewijde kerkgebouw in de zestiende en achttiende eeuw overkwam. Wat ooit een grote bedevaartskerk was, werd in 1574 na het beleg van Alkmaar gereduceerd tot een geruïneerd schip met een vrij intact koorgedeelte. De toren verdween geheel.

Text Example

advertentie



 

Alsof dat nog niet genoeg was, werd de ruïne op 19 september 1799 het strijdtoneel van de Slag bij Bergen, waarin Frans/Bataafse en Engels/Russische troepen de confrontatie met elkaar aangingen. Het kerkgebouw, het oude koorgedeelte, kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf, maar werd wel hersteld voor de eredienst. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam de huidige vorm van het kerkgebouw tot stand door restauratie en herwinning van een deel van de ruïne. Inmiddels is het gebouw aangepast voor multifunctioneel gebruik.

 

Het huidige orgel in de Ruïnekerk werd in 1956/1960 geplaatst door Flentrop. In 1886 gebouwd als eenklaviers balustrade-orgel voor de Hervormde Kerk van Koog aan de Zaan, werd het geplaatst op een nieuwe onderkas en voorzien van een nieuw Rugwerk. Dispositiewijzigingen en herintonatie volgden in 1984/1985, 1994 en 2010, opnieuw door Flentrop. Het orgel heeft vijftien registers.

 

Frank van Wijk (ja, ook van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar) is als kerkmusicus verbonden aan Protestantse Gemeente die in de Ruïnekerk onderdak vindt. De stichting die het kerkgebouw beheert bracht deze cd uit waarop Van Wijk zijn orgel laat horen ten bate van de instandhouding van het gebouw. Veel Bach (al dan niet in transcriptie), Mozart, Mendelssohn en ook een dubbelfuga van Bastiaans staan hier op het programma.

 

Wat de cd bijzonder maakt is de Sonate van een zekere C.E. Bach, gecomponeerd in Parijs, ter verbeelding van de Slag bij Bergen. Het werk werd geschreven ‘pour le Clavecin – Forte-Piano – Orgue ou Harpe’. Vanaf de aanvang van de strijd wordt de luisteraar langs kanonnenvuur, musketiers, weeklagende gewonden en een cavalerieaanval geleid naar een triomfantelijk slot. Wie wil weten welke ammunitie de organist hanteert: de registratieaanwijzingen staan in het tweetalige booklet vermeld.

 

Orgelrecital in de Ruïnekerk

Frank van Wijk, organist

 

Sinfonia uit Cantate 29 ‘Wir danken dir’ (Bach/arr. Guilmant); Choral uit Cantate 13 ‘Meine Seufzer, meine Tränen’ (Bach/arr. Van Wijk); Concerto in d BWV 596 (Bach); Sarabande con Partite BWV 990 (BAch); Toccata con Fuga in d BWV 565 (BAch); Sonata da Chiesa in C KV 336 (Mozart/arr. Van Wijk); Sonate in d op. 65 no. 6 (Mendelssohn); Dubbelfuga in g (Zes orgelstukken no. 6) (Bastiaans); Sonata qui représente la Bataille de Bergen, composé par C.E. Bach (C.E. Bach/arr. Van Wijk)

 

Label: Stichting Ruïnekerk
Nummer:  MR1504
Speelduur: 79’14
Booklet: 16 pagina’s (NE)
Prijs: 15,00 (exclusief € 3 verzendkosten)

 

De cd is per e-mail te bestellen bij Hans Boorsma, hans@boorsma.nl.