Orgels in Ede 1 [gesignaleerd]

Text Example

advertentieOrgels in Ede 1

Nieuwe Kerk – De Ark – Oude Kerk

Nieuwe Kerk / Elly Meijer-Klein:

Praeludium und Fuge c-moll BWV 546 (Bach), Pastorale BWV 590 (Bach), Ach Herr mich arme Sünder (Krebs), Voluntary for a double organ (Purcell)

De Ark / Ad Verhage:

Praeludium, Fuge und Ciacona C-Dur BuxWV 137 (Buxtehude), Praeludium VI in d (Kittel), Praeludium V in D (Kittel), Herr Jesu Christ dich zu uns wend (Böhm)

Oude Kerk / Leander van der Steen

Fantasia sopra Freu dich sehr, o meine Seele (Krebs), In Paradisum (Dubois), Psalm 119 (Van der Steen)

Label: Fresco Records

Nummer: FR835

Speelduur: 79’50”

Booklet: 8 pagina’s (NE)

Prijs: € 17,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]
Is het Edese orgelpatrimonium dan zo bijzonder dat je het op meer dan een cd zou kunnen/willen vastleggen? Dat is een vraag die misschien zomaar bij de gemiddelde orgelliefhebber naar boven zou kunnen komen.

Goed, het Van Dam/Pels-orgel in de Oude Kerk is bekend, en misschien ook nog het op Chr. Müller geïnspireerde Steendam-orgel in de kerk van de Oud Geformeerde Gemeente. Maar verder… Verder heeft deze grote Veluwse plaats een veelheid aan goede orgels die voor een groot deel in pakweg de laatste drie, vier decennia zijn gebouwd. Wat er aan historische orgels voorhanden is, werd ‘geïmporteerd’ uit Noord-Holland. Zoals het Ypma-orgel (1882) in de Noorderkerk en het Van Dam-orgel (1877) in de Oude Kerk. Er is dus genoeg om op een aantal cd’s een staalkaart te vormen van het Edese orgellandschap.

In samenwerking met de commissie Open Orgeldag Ede kwam eind vorig jaar ‘Volume I’ van Orgels in Ede uit op het label Fresco Records.Op deze cd worden de orgels bespeeld van de Nieuwe Kerk (Van Vulpen 1981, 23/II/P), De Ark (Van Vulpen 1986, 13/II/P) en de Oude Kerk (Van Dam 1877 / Pels 1967, 31/II/P), alledrie Hervormde kerken. De plaatselijke (vak)organisten presenteren hun instrument in een passend programma.

De cd biedt een eerste of hernieuwde kennismaking met orgels in Ede en is tegelijk ook erg actueel. Onlangs werd namelijk bekend dat de concertserie van 2009 in de Oude Kerk door acute onderhoudswerkzaamheden aan het kerkgebouw noodgedwongen moest worden verplaatst naar de Nieuwe Kerk. Met deze cd kan het tijdelijk stilzwijgen van het Van Dam-orgel worden gecompenseerd en kan direct worden beluisterd waar de serie ‘onderdak’ heeft gevonden.

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl