Orgelstrijd tussen twee Italiaanse orgels in Goede Rede Almere

Op 9 september gaan twee recent gebouwde, Italiaans getinte, orgels de strijd met elkaar aan tijdens een orgelmiddag in het kerkgebouw Goede Rede in Almere. Het betreft het Italiaanse orgel van het Castello Consort en het Monteverdi-orgel van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Text Example

advertentieTijdens een middag in het kader van Nationale Orgeldag zijn niet alleen de beide orgelpositieven te beluisteren, maar zal ook het Franse barokorgel van Verschueren uit 1979 bespeeld worden. 

Orgels

Het Italiaanse orgel van het ensemble Castello Consort uit Den Haag werd in 2020 gebouwd door Orgelmakerij Reil. Het is gebaseerd op de Italiaanse orgels van rond 1600 en heeft acht registers, waardoor het ook geschikt is om de specifieke aanwijzingen van Claudio Monteverdi in zijn Mariavespers te volgen.

Het Monteverdi-orgel, dat eveneens in 2020 gereedkwam, is gebouwd door Klop Orgels op initiatief van Krijn Koetsveld en is eigendom van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. In tegenstelling tot het Castello-positief heeft dit orgel uitsluitend houten pijpen. Het is geschikt voor het uitvoeren van vroeg-barokke Italiaanse muziek uit te voeren, zoals die van Monteverdi. 

Programma

Het programma van de orgelmiddag ziet er als volgt uit:

  • 12.00 – 12.45 uur: Han Siertsema, Verschueren-orgel
  • 13.30 – 14.15 uur: Menno van Delft, Italiaanse orgel Castello Consort
  • 14.30 – 15.15 uur: Krijn Koetsveld, Monteverdi-orgel
  • 15.30 – 16.30 uur: Orgelstrijd tussen het Castello-orgel en het Monteverdi-orgel

De drie organist zullen elk een toelichting geven bij het orgel dat zij bespelen.

Informatie en gratis kaarten

Omdat het 9 september ook Open Monumentendag is, zijn de toren en de kerk, de deze dag precies 44 jaar geleden in gebruik werd genomen, geopend tussen 11.00 en 17.00 uur. Het is mogelijk de toren te beklimmen en de beiaardier is aanwezig om uitleg te geven en het carillon te bespelen. 

Meer informatie en gratis kaarten op: goederedeconcerten.nl