Orgeltagung in Maastricht

Text Example

advertentieGdO houdt “Internationale Orgeltagung” in Maastricht.

Het 53ste congres van de Gesellschaft der Orgelfreunde (GdO), de “Internationale Orgeltagung”, wordt in de zomer van 2005 in Maastricht gehouden. Van 31 juli tot en met 6 augustus worden de honderden deelnemers verwacht voor een programma waarin het historische orgel in de Euregio tussen Maas en Rijn een centrale plaats inneemt.

De leiding van de Orgeltagung berust bij de organisten Bert Wisgerhof, vice-president van de GdO, en Erik van der Heijden.

Op het programma staan excursies naar orgels in het Limburgse heuvelland, Hasselt, Tongeren en Sint Truiden, Luik en Montzen, Aken, Kempen en Krefeld, en uiteraard Maastricht zelf. In de Onze Lieve Vrouwebasiliek aldaar vindt het openingsconcert plaats, op dinsdag 2 augustus is er een excursie te voet langs de belangrijkste orgels van de stad en op zaterdag 6 augustus wordt de Orgeltagung afgesloten met een oecumenische dienst in de Sint Janskerk. Aan deze dienst zal medewerking verleend worden door een gelegenheidskoor onder leiding van Hans Leenders. Tijdens de Orgeltagung repeteert dit koor enkele malen.

Alle orgels worden gedemonstreerd door gerenommeerde organisten uit de regio, o.a. door Els Biesemans, Anne Froidebise, Johan Hermans, Hans Leenders, Luc Ponet, Marcel Verheggen en Jean-Pierre Steijvers.

Op de donderdagavond wordt er bovendien een beiaardconcert voor de deelnemers gegeven door Frank Steijns, stadsbeiaardier van Maastricht.

Deelname aan de Orgeltagung staat ook voor niet-leden van de GdO open. Zij betalen voor de hele week een bedrag van € 125,00, exclusief logies en vervoer. Het is ook mogelijk om een gedeelte van de week deel te nemen. Het aanmeldingsformulier kan aangevraagd worden bij Bert Wisgerhof (awisgerhof@che.nl), Erik van der Heijden (erik.heijden@planet.nl) en Ronald Behrens (gdobehrens@t-online.de). Het formulier kan ook gedownload worden op de website van de Gesellschaft der Orgelfreunde, waar ook de details over het programma te vinden zijn. De aanmelding sluit op 1 mei 2005.