Orgeltranscriptieconcours Maassluis gewonnen door Matthijs Visscher

Van links naar rechts Kees Alblas, Matthijs Visscher en Adrie van Manen. © Gerco Schaap

Het eerste transcriptieconcours voor orgel in de Immanuëlkerk te Maassluis is zaterdag 16 september gewonnen door Matthijs Visscher. Kees Alblas ontving de tweede prijs, de derde prijs was voor Adrie van Manen.

Text Example

advertentieVijf deelnemers speelden zaterdag op het drieklaviers Seifert-orgel uit 1954 muziek die oorspronkelijk niet voor orgel is gecomponeerd. Het was de eerste keer dat een dergelijk transcriptieconcours in Nederland werd gehouden. De organisatie was in handen van de Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum.

Eerste ronde
De vijf deelnemers waren geselecteerd na een voorronde waarin kandidaten eerder dit jaar een opname van Morgenstimmung uit de Peer Gynt Suite I van Edvard Grieg dienden in te sturen. Tijdens de eerste ronde van de finale speelden de kandidaten opnieuw Morgenstimmung en een vrij te kiezen transcriptie. De jury bestond uit voorzitter Dirk Out, Aart Bergwerff en Gerben Budding.

Tweede ronde
Drie van de vijf kandidaten gingen door naar de tweede ronde. Voor Martijn Borsje en Wouter Scherpenisse was er geen finaleplaats. De drie finalisten hadden de opdracht om in de laatste ronde Bachs Sinfonia uit Cantate BWV 29 in een bewerking van Guilmant of Dupré te spelen naast een tweede transcriptie naar eigen keuze.

Winnaars
Matthijs Visscher wist de eerste prijs te behalen met zijn uitvoering van de Variations sérieuses van Mendelssohn in een bewerking van Reitze Smits. De winnaar van de tweede prijs, Kees Alblas, speelde als vrije transcriptie het symphonische gedicht Les Préludes van Liszt. Adrie van Manen behaalde de derde prijs met de Finale uit de Symphonie Nr. 4 van Brahms in een bewerking van Lionel Rogg. De winnaars gaan naar huis met een geldbedrag van respectievelijk 750, 600 en 450 euro.