De Orgelvriend – januari/februari 2018

Het gecombineerde januari/februarinummer van ‘De Orgelvriend’ bevat ondermeer twee interviews, een reportage, boek- en cd-besprekingen en een muziekbijlage van vier pagina’s.

Text Example

advertentieWouter van der Wilt: ‘improviseren is communicatie met de luisteraar’
Wim van der Ros interviewt Wouter van der Wilt, die in september 2017 werd benoemd tot docent improvisatie aan de Fontys Academy of Music and Performing Arts (AMPA) in Tilburg. Wouter studeerde eerst beeldende vorming aan de Kunstacademie in Tilburg en vervolgens orgel aan het conservatorium waar hij nu docent is. Hij is tevens organist van de Hoflaankerk in Rotterdam. ‘De klank van een orgel is vaak leidend voor de manier waarop je improviseert’.

Een preview van het barokke orgel in het Orgelpark
Jaap Jan Steensma bezocht het colloquium op 2 december in het Amsterdamse Orgelpark en geeft alvast enkele klankindrukken van het nieuwe barokorgel, dat op 21 maart aanstaande in gebruik wordt genomen.

Het orgel in de Nieuwe Kerk in Amsterdam
Wim van der Ros kreeg de gelegenheid om mee te kijken en foto’s te maken vanaf de steigers voor het orgel van de Nieuwe Kerk tijdens het groot onderhoud aan het instrument en het restauratiewerk aan de luiken. Op onze website is een filmpje te zien van het omlaag takelen van het linker pedaalluik dat moest worden hersteld.

Muziekbijlage
De Engelse kerkmusicus en componist Simon Mold (1957) schreef in 1987 een ‘Prelude on Rendez à Dieu’. De cantus firmus (in de linkerhand) komt overeen met de Geneefse melodie van de psalmen 66, 98 en 118. De bewerking werd in 1995 uitgegeven door Banks Music Publications en is in dit nummer als muziekbijlage opgenomen (ook in klavarnotatie), met vriendelijke toestemming van de uitgever.

Gerben Mourik: ‘Geloof als musicus in wat je doet’
Naar aanleiding van Gerben Mouriks benoeming als huisorganist en artistiek leider van ‘De Stad Klundert’ heeft Gerco Schaap een interview met de Goudse musicus. Over zijn plannen voor ‘Klundert’, over mensen die hem geïnspireerd hebben, over improvisatie en de invloed daarvan op de interpretatie, en over orgels met een open mind.

Boekbesprekingen
Ook in dit nummer een drietal besprekingen van pas verschenen boeken. Dick Sanderman bespreekt Orgelcultuur in de Biblebelt van prof. dr. Fred van Lieburg, Lex Gunnink geeft zijn mening over De hemel draait nog – over Jan Welmers, onder redactie van Jan Hage en Hugo Bakker, en Gerco Schaap bespreekt het boek Twee musici in oorlogstijd van Willem Jan Cevaal over Hendrik Andriessen en Albert de Klerk.

En verder
Uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens’  • Nieuw Kögler-orgel Nieuwleusen • Een nieuw concertzaalorgel in Brussel • Cd-recensies  • Wegwijzers en ‘Toegelicht’ • Indexen op organisten en orgels, jaargang 2017

© 2018 beeld Maarten van der Wilt (Wouter van der Wilt), Wim van der Ros (Nieuwe Kerk Amsterdam), Gerco Schaap (Gerben Mourik)