De Orgelvriend 2016 nummer 3

Op vrijdag 26 februari verschijnt het maartnummer van ‘De Orgelvriend’. Daarin onder meer aandacht voor de restauratie van het Bätz-orgel in de Grote Kerk van ’s-Hertogenbosch en een gesprek met de adviseur die de restauratie begeleidde, Aart Bergwerff.

Text Example

advertentie 

  • Aart Bergwerff: ‘Het leukste is om nieuwe dingen te bedenken’

Wim van der Ros interviewt organist, orgeladviseur en hoofdvakdocent Aart Bergwerff. Over organisten die hem inspireerden, mooie concertmomenten, de rol van orgeladviseur en meer. ‘Als orgeladviseur ben je aangesteld om het belang van de betreffende kerk en gemeente te dienen.’ En: ‘De doelstelling van het kunstvakonderwijs is je te stimuleren in je zoektocht: het door elkaar geschud worden en met name zelf ontdekken.’

 

Aart Bergwerff lowres © Gerco Schaap

 

  • Restauratie Bätz-orgel Nieuwe Kerk Delft van start

Het restauratieproject maakt deel uit van de grote restauratie, herinrichting en uitbreiding van de Nieuwe Kerk. Om het orgel “als vanouds” te laten klinken, zouden de muren van het schip opnieuw bepleisterd moeten worden, hetgeen echter niet gebeurt. Inmiddels is een petitie gestart, ondertekend door organisten van naam, om de bepleistering toch gedaan te krijgen.

 

  • Bätz-orgel Grote Kerk ’s-Hertogenbosch gerestaureerd.

Na de restauratie is dit instrument weer ‘een orgel dat door deszelfs heerlijke, van de best gekozen materialen vervaardigde inrichtingen, en door deszelfs aller voortreffelijkst tot een kunstgewrogt is geworden’, zoals het in 1831 in het keuringsrapport wordt beschreven. Tekst en foto’s van Wim van der Ros.

 

SONY DSC
SONY DSC

 

  • Muziekbijlage

Martien de Vos, 20 jaar oud, studeert hoofdvak orgel bij Bas de Vroome en improvisatie bij Hayo Boerema en Aart Bergwerff. In 2013 behaalde hij de 1e prijs op het Quintus Concours in Kampen. In zijn bewerking over ‘O hoofd vol bloed en wonden’ (NLB 576b) heeft hij steeds een dalend motief gebruikt, ontleend aan de eerste regel van het lied.

 

  • Veertig jaar in de pen voor ‘De Orgelvriend’ (2)

Vervolg van het gesprek dat Wim van der Ros had met eindredacteur Gerco Schaap, die 40 jaar geleden zijn eerste pennenvruchten voor De Orgelvriend schreef. Eind 1984 trad hij toe tot de redactie en sinds 1994 voert hij de eindredactie van het blad. “We streven naar een zo gevarieerd mogelijke inhoud, met een goede balans tussen ‘mens’ en ‘orgel’.

 

Gerco Schaap © Floris van der Schalk

 

En verder: • Uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens …’ • In memoriam Jaap Remmelzwaal • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’ • Lezersaanbieding: ‘Matthäus-glossy’

 

© Fotografie 2006: Gerco Schaap (Aart Bergwerff), Wim van der Ros (s-Hertogenbosch), Floris van der Schalk (Gerco Schaap)