De Orgelvriend – maart 2018

Op vrijdag 2 maart verschijnt het maartnummer van ‘De Orgelvriend’. Een greep uit de inhoud:

Text Example

advertentieBas de Vroome: ‘De student in zijn totaliteit benaderen’
Gerco Schaap interviewt Bas de Vroome, organist van de Oude en de Nieuwe Kerk in Delft. Over de orgels die hem hebben gevormd, over belangrijke gebeurtenissen in zijn leven, zijn beiaardierschap en over zijn werk als orgeldocent aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam.

“In mijn jeugd was ik nogal op orgels gefocust. Op mijn tiende was ik al geabonneerd op De Orgelvriend en Het Orgel. Ik kende alle fronten, disposities en geschiedenissen van orgels zo ongeveer uit mijn hoofd. Toen ik later voor mijn beroepskeuze stond had ik een gesprek met iemand die zei: voor je keus moet je prioriteiten stellen uit dingen, mensen en informatie. Dat vond ik toen niet moeilijk. Het orgel als ding en liedbundels en partituren als informatie, daar wist ik wel raad mee. Mensen en alles wat daaraan vastzit vond ik een stuk moeilijker. Mijn keus om organist te worden stond dus vast. In de loop van de jaren ben ik mensen echter steeds interessanter gaan vinden en daardoor ben ik nu wat minder de wandelende orgelbibliotheek.

Zowel in de Delftse kerken als op Codarts heb ik veel met mensen te maken. Allereerst ben ik in de kerk natuurlijk aangesteld om de diensten te begeleiden maar zodra ik beneden kom, gaat het doorgaans helemaal niet meer over hoe of wat ik gespeeld hebt, dan gaat het over de Bijbel, iemand die ziek is of net een kindje gekregen heeft. Dat was een les, hoor”, lacht Bas de Vroome.”

Het orgel in de Nieuwe Kerk in Amsterdam
Wim van der Ros kreeg in 2017 de gelegenheid om mee te kijken en foto’s te maken vanaf de steigers voor het orgel van de Nieuwe Kerk tijdens het groot onderhoud aan het instrument en het restauratiewerk aan de luiken door Verschueren Orgelbouw. Ditmaal beelden van klaviatuur, tractuur, windladen en pijpwerk.

Muziekbijlage
Deze maand een bewerking over Psalm 1 van de Huizer organist Dirk-Jan Honing. Hij overleed op 3 januari van dit jaar op slechts 41-jarige leeftijd. Dirk-Jan studeerde orgel aan het Conservatorium van Amsterdam (1e fase) en aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam (2e fase). Sinds 2004 was hij organist van de Hersteld Hervormde Gemeente in Huizen. Jeroen de Haan schreef een ‘In memoriam’ voor zijn oud-studiegenoot.

Boekbesprekingen
Ook in dit nummer een drietal besprekingen van pas verschenen boeken. Gerco Schaap bespreekt Jan Van Mols neerslag van een kwart eeuw Antwerpse Orgelwandelingen en een heruitgave van de brochure Het Garrels-orgel van Purmerend. Erik van der Heijden bespreekt De renaissance van een barokinstrument over het vroegere en het gereconstrueerde Schnitger-orgel in de Lutherse Kerk te Groningen.

Cd-recensies
In deze rubriek ditmaal besprekingen van cd’s van André de Jager (St. Maria Magdalena Goch), Petra Veenswijk (Maria van Jessekerk, Delft), Pieter Pilon (Farmsum), Masaaki Suzuki (Garnier-orgel ‘Kobe Shoin’), James Johnstone (Kathedraal Roskilde), Tymen Jan Bronda (Lutherse Kerk Groningen) en Kees Doornhein (R.-k. St. Bavo, Haarlem).

En verder:
Uit de orgelwereld • Werkplaatsbezoek Van Rossum Orgelbouw • Bätz-orgel Paramaribo gerestaureerd • Column ‘Trouwens’ • In memoriam Dirk-Jan Honing • Wegwijzers en ‘Toegelicht’ • Lezersaanbieding

 

© 2018 beeld: Gerco Schaap (Bas de Vroome), Wim van der Ros (Nieuwe Kerk Amsterdam)