De Orgelvriend – november 2018

Op vrijdag 2 november verschijnt het novembernummer van ‘De Orgelvriend’.
Een greep uit de inhoud van dit 48 pagina’s tellende nummer.

Text Example

advertentieInterview met Ruud Huijbregts
Wim van der Ros heeft een vraaggesprek met de stadsorganist van Eindhoven, sinds 1991 verbonden aan de Stadskerk Sint Cathrien. Over zijn jeugd, zijn conservatoriumtijd, zijn lievelingscomponisten en over zijn belangrijkste missie in het leven. ‘Ik heb de plicht om te vernieuwen en dat ook door te geven’.

Orgel Amsterdamse Nassaukerk na restauratie weer in gebruik
In de Nassaukerk in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt staat een bijzonder orgel van de firma Valckx & Van Kouteren uit 1931 in een kas van De Koff uit de bouwtijd van de kerk. Onder advies van Henk Kooiker voerde Adema’s Kerkorgelbouw een restauratie uit. Op 24 november wordt het officieel ingespeeld.

Nieuw Nijsse-orgel in Valkenburg aan de Rijn
Op 25 mei jl. werd in de Hervormde Kerk van Valkenburg (gem. Katwijk) een nieuw orgel in gebruik genomen, gebouwd door René Nijsse uit Oud-Sabbinge. Het bevat pijpwerk van diverse herkomst, onder meer uit het vorige Van Leeuwen-orgel (1930) en het is in een aangepaste en gerestaureerde kas van Gebr. Franssen gebouwd.

Enkele persoonlijke bespiegelingen over de interpretatie van de orgelmuziek van César Franck
De voordracht van Francks orgelwerken is een voortdurend onderwerp van discussie. Ben van Oosten achtte de tijd rijp om zich aan een opname van Francks orgelœuvre te wagen. Naar aanleiding hiervan deelt Van Oosten enkele van zijn persoonlijke gedachten over Francks muziek. Bij de cd-recensies een bespreking door Lourens Stuifbergen van de 4cd-box.

Orgelwerken van Jan Zwart (2)
In deze artikelenserie onderzoekt Lourens Stuifbergen de opbouw van een aantal van Jan Zwarts belangrijkste composities en probeert hij na te gaan waarom deze werken velen blijven boeien. In deze aflevering bespreekt hij de Fantasie en Fuga over Psalm 72 vers 11.Van dit werk circuleren verschillende versies.

En verder …
Uit de orgelwereld • In memoriam Leen Schippers • Column ‘Trouwens’ • Muziekbijlage • Boekbesprekingen (‘Alkmaar Orgelstad’; ‘Dichterbij dan verwacht’) • Nieuwe muziekuitgaven • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

© beeld 2018: Gerco Schaap (Oude Kerk Amsterdam); Wim van der Ros (Ruud Huijbregts en Nassaukerk Amsterdam); Freelens Media / Wim Zandbergen (Valkenburg).