De Orgelvriend nummer 11

Op vrijdag 28 oktober verschijnt het novembernummer van ‘De Orgelvriend’ met daarin de volgende artikelen:

Text Example

advertentieArjen Leistra: ‘Ik ben altijd heel gretig’
Gerco Schaap interviewt de stadsorganist van Schiedam. Over wat hij meekreeg van zijn docenten, hoe hij zijn programma’s opbouwt, zijn gevoeligheid voor sfeer en zijn lespraktijk. Zijn hart ligt bij het Franse en Duits-romantische repertoire, maar: “Er is eigenlijk geen muziek die ik niet graag speel”.

on-arjen-leistra-gerco-schaap

Een Moreau-orgel in Groningerland
Sinds 1868 staat in het Groninger dorp Ezinge een orgel dat vrijwel zeker door Johan Jacob Moreau is gemaakt voor een schuilkerk in Zuid-Holland of Zeeland. Sinds de restauratie door Mense Ruiter Orgelmakers klinkt het beter dan ooit, schrijft Dirk Molenaar.

on-ezinge-dm

Muziekbijlage
De muziekbijlage, Orgelkoraal Psalm 71, is van de hand van organist/koordirigent Jan Peter Teeuw. De klavarnotatie is te downloaden via www.orgelvriend.nl en daar is binnenkort ook een geluidsopname van deze bewerking te beluisteren. Psalm 71 maakt deel uit van de bundel Koraalbewerkingen voor orgel deel 10, uitgave Cantique Rijssen.

on-jan-peter-teeuw

Jeugd en klinkend erfgoed – een (on)mogelijke combinatie?
Op 9 september jl. ging het eerste Festival Klinkend Erfgoed van start in de Grote of Sint-Stevenskerk in Nijmegen. Gerco Schaap was getuige van de presentatie van de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) en doet verslag van het minisymposium ‘Jeugd en klinkend erfgoed’ dat die dag plaatsvond. O.a. Reitze Smits, Kirstin Gramlich en Lydia Vroegindeweij gaven daar hun visie op het stimuleren van de orgelcultuur voor jongeren.

Presentatie Klinkend Erfgoed 16.pptx

Sigfrid Karg-Elert, orgelimpressionist (1)
In het kader van een tweeluik dat het Orgelpark te Amsterdam in november aan Karg-Elert wijdt, schetst Lex Gunnink het leven van deze Duitse componist. Als een van de weinigen schreef Karg-Elert impressionistische muziek voor orgel zoals Debussy en Ravel die voor orkest en piano componeerden. Zijn grootste verdiensten liggen naast zijn composities voor orgel en harmonium op het gebied van de muziektheorie. 

on-karg-elert

En verder
Uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens’ • Lohman-orgel en kerk van Farmsum gerestaureerd • Het Van Dam-orgel in Haastrecht • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’.

 

© 2016 fotografie: Gerco Schaap (Arjen Leistra), Dirk Molenaar (Ezinge), Archiv Johannes Michel (Karg-Elert)