De Orgelvriend nummer 12

Het decembernummer van ‘De Orgelvriend’ is verschenen. Waarin onder meer een interview met de Kamper organist Sander van den Houten en artikelen over het nieuwe Edskes-orgel in de Hersteld Hervormde Kerk in Ouddorp en de voltooiing van de renovatie van het Pels-orgel in de Sint-Laurentiuskerk in Alkmaar.

Text Example

advertentieSander van den Houten: ‘Ik hoef mezelf niet zo nodig in de schijnwerpers te zetten’
Lex Gunnink interviewt de op Goeree-Overflakkee geboren en getogen Sander van den Houten. Hij is organist van de Burgwalkerk en de Broederkerk in Kampen, en daarmee formeel ook tweede organist van de Bovenkerk in Kampen. Hij dirigeert verschillende koren en studeert nu voor zijn master koordirectie. ‘Ik zou tegen iedereen willen zeggen: ga samenwerken! Respecteer elkaar!’

sander-vd-houten-on

Voltooide renovatie Pels-orgel Sint-Laurentiuskerk Alkmaar
Nadat de Alkmaarse publicist Jan Zwart ons in een vijftal blogs op de hoogte heeft gehouden van de renovatie en verplaatsing van het Pels-orgel in de Sint-Laurentiuskerk, beschrijft hij in dit laatste artikel het resultaat van de werkzaamheden. “Het orgel vormt een prachtige aanvulling op het rijke arsenaal aan 16e t/m 20e-eeuwse orgels in de stad”.

Muziekbijlage
Als muziekbijlage in dit nummer het Noël Ecossais van Alexandre Guilmant uit zijn 1e Livre de Noëls Opus 60.

Untitled

Nieuw Edskes-orgel in Eben-Haëzerkerk Ouddorp
Op 24 juni 2015 werd in de Eben-Haëzerkerk van de Hersteld Hervormde Gemeente in Ouddorp een nieuw drieklaviers orgel van Berhnardt Edskes in gebruik genomen. Hierbij maakte Edskes gebruik van materiaal uit een orgel uit het Deense Hillerøp, daterend uit 1956/1970. Wim van der Ros beschrijft in dit artikel ook het David Kunst-orgel in het Verenigingsgebouw, dat door Edskes in 2007 werd gerenoveerd.

Oud papier (3): De vroege Verweys
Bij een onderzoek naar het G.Th. Bätz-orgel in de Pieterskerk van Breukelen stuitte Jaap Jan Steensma op een aantal documenten van een van Breukelens voormalige organisten: de latere orgelmaker Cornelis Verweys (1903-1982). Het afgedrukte document getuigt van de eerste carrièrestapjes van de niet-onomstreden orgelmaker.

En verder
• Uit de orgelwereld • Nieuwe muziekuitgaven • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

© fotografie 2016 Lex Gunnink (Sander van den Houten), Wim van der Ros (Ouddorp)