De Orgelvriend – nummer 3 – 2017

Vandaag, vrijdag 31 maart verschijnt het extra dikke aprilnummer van ‘De Orgelvriend’.

Text Example

advertentieBastiaan Stolk: ‘Met improviseren kun je harten raken’
Op de orgelbank met de winnaar van De beste (amateur)organist van Nederland, Bastiaan Stolk. Als organist van de Oude Kerk in Veenendaal heeft hij zojuist zijn eerste cd op het Vierdag-orgel opgenomen. Zijn eerste leraar was Henk G. van Putten; al enige jaren is hij onder de hoede van Gerrit Christiaan de Gier en sinds vorig jaar heeft hij improvisatieles bij Geerten Liefting. “Op dit moment komt er veel op me af …”

Vernieuwd orgel in de Hervormde Kerk te Ottoland
Op 21 september 2016 werd het vernieuwde en uitgebreide orgel in de Hervormde Kerk van Ottoland officieel overgedragen aan het College van Kerkrentmeesters. Organist Arjen Leistra gaf het inwijdingsconcert. Achter het Standaart-front bouwde Slooff Orgelbouw (Jacques Helling) een nieuw mechanisch orgel met twee manualen en 18 stemmen.

Het Furtwängler & Hammer-orgel in de Jeruzalemkerk te Amsterdam
Het orgel in de Amsterdamse Jeruzalemkerk is het enige overgebleven orgel in Nederland van de Hannoverse firma Furtwängler & Hammer. Het instrument werd in 1930 gebouwd naar de ideeën van Dr. Christhard Mahrenholz en is een vroege representant van de Orgelbewegung. Na een restauratie werd het vorig jaar opnieuw in gebruik genomen. Ook aandacht voor het interieur van de kerk, die een prachtig voorbeeld van Amsterdamse School-bouw is.

George Robert, stadsorganist van Haarlem
Lourens Stuifbergen schetst het leven van George Robert (1890-1971, de jongere broer van de Haarlemse stadsorganist Louis Robert, over wie eerder een artikel verscheen in De Orgelvriend van november 2015. Gedurende zijn 34-jarig dienstverband gaf Robert ca. 1.500 concerten; daarnaast drukte hij als dirigent zijn stempel op het Haarlemse muziekleven. Op YouTube is zijn spel nog te beluisteren.

Een pronkstuk in de kerk van Tolbert
Roelof Kuik doet verslag van de restauratie van het Hess-kabinetorgel (1792), afkomstig uit de Ernst Sillem Hoeve te Lage Vuursche, dat sinds vorig jaar in de kerk van het Groningse Tolbert staat opgesteld. Victor Timmer, die nauw bij de restauratie betrokken was, schreef er een brochure over, met daarin een cd.

En verder
Uit de orgelwereld • Expertmeeting in Breda • Vierdag-orgel uit Meeden naar Eindhoven • Muziekbijlage: Psalm 92 (Gerard de Wit) • Nieuwe muziekuitgaven • Wegwijzers en ‘Toegelicht’.

 

© beeld 2017 Gerco Schaap (Bastiaan Stolk, Jeruzalemkerk Amsterdam, Ottoland), familiearchief Robert (George Robert)