De Orgelvriend – nummer 4 – 2017

Het extra dikke mei-nummer van ‘De Orgelvriend is verschenen! Met onder meer:

Text Example

advertentieDe organistenmaker van de twintigste eeuw
Een interview met Bert Matter bij zijn tachtigste verjaardag door Gerco Schaap. Matter heeft als hoofdvakdocent meerdere generaties orgelstudenten opgeleid. Improviseren zat hem in het bloed. Het Bader-/Timpe-orgel in de Sint-Walburgiskerk, waarvan hij van 1969 tot 2002 organist was, was zijn grootste inspiratiebron.

13 mei: Voorjaarsexcursie naar Nuenen en Eindhoven
De voorjaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie, De Orgelvriend en de KVOK-kring Noord-Brabant voert naar twintigste-eeuwse orgels in De Regenboog te Nuenen, de Johanneskerk en Emmaüskerk in Eindhoven en het transparante Pels & Van Leeuwen-orgel in het auditorium van de TU/e in de Philips-stad. Met een bijzonder slotconcert, zie ook www.brabantorgel.nl.

Hans ‘ab heretico’: de afkomst van Hans Goltfus
In de vierde aflevering van onze rubriek ‘Oud papier’ vestigt Jaap Jan Steensma de aandacht op de orgelmaker Hans Goltfus (1596-1658). Hij bouwde van 1642 tot 1646 een orgel voor de Rotterdamse Sint-Laurenskerk, op dat moment het grootste orgel in de gehele Republiek. In het Stadsarchief van ’s-Hertogenbosch ligt zijn doopbewijs.

Nieuwe ontwikkelingen in de orgelbouw?
Op zaterdag 1 april organiseerde de afdeling Zuid-Holland Noord van de KVOK een goed bezocht symposium in de Bethelkerk te Bodegraven over dit onderwerp. Sprekers waren Hans Reil, Hans Fidom en Wim Diepenhorst, en er was volop gelegenheid voor discussie. Een verslag van Gerco Schaap.

Het Mitterreither-orgel van Berltsum gerestaureerd
Het orgel in de Koepelkerk van Berltsum is een voor het noorden uniek instrument, in 1780 gebouwd door de uit Oostenrijk afkomstige Johannes Mitterreither. Het in de 19e en 20e eeuw door verschillende orgelmakers aangepaste instrument werd begin 2016 weer in gebruik genomen na een restauratie door Orgelmakerij Reil.

En verder:

  • Uit de orgelwereld
  • Column ‘Trouwens’
  • Muziekbijlage: Psalm 98 (Bert Matter) • Boekbespreking
  • Restauratie Van Hirtum-orgel Hilvarenbeek
  • Nieuwe muziekuitgaven
  • Cd-recensies
  • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

 

© 2017 beeld: Gerco Schaap (Bert Matter), Wim van der Ros (Eindhoven TUe), Ad Fahner (Koepelkerk Berltsum).