De Orgelvriend – nummer 6 – 2017

Op vrijdag 30 juni verschijnt het extra dikke juli-/augustusnummer van ‘De Orgelvriend’, met alleen al een 13 pagina’s tellende concertagenda, een evenementenkalender en natuurlijk weer een gevarieerde inhoud.

Text Example

advertentieMarcel Verheggen: ‘Als je liefde en aandacht in je spel weet te leggen, ben je al heel ver’
Gerco Schaap interviewde de titulair organist van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Over zijn werk als hoofdvakdocent orgel en als orgeladviseur, over het Festival l’Europe & l’Orgue en over het Orgelfestival Limburg. Hij geeft bovendien het slotconcert van de Nationale Orgeldag, waarvan het startschot wordt gelost in de Sint Servaas. ‘Een traditie vestig je vooral door gewoon maar door te gaan’.

Tweede fase werkzaamheden Gouds Moreau-orgel afgerond
Het vorig jaar afgeronde groot onderhoud van het hoofdorgel in de Sint Jan beoogde vooral verbetering van de draagkracht en een daarbij horend klankherstel. Wim van der Ros gaat kort in op de geschiedenis van het instrument en op de recente werkzaamheden.

Het Nieuwe Barokorgel voor het Orgelpark klaar voor opbouw
Tot half juni was in de werkplaats van Elbertse Orgelmakers in Soest het Nieuwe Barokorgel-in-aanbouw voor het Orgelpark te bewonderen. Gerco Schaap woonde een bijeenkomst van gastvrienden van het Orgelpark bij waarbij Hans Fidom en de orgelbouwers uitleg gaven over het instrument, en maakte de nodige foto’s.

Muziekbijlage
De muziekbijlage van deze maand is een deeltje (‘Cuckoo’) uit de Summer Sketches van de Engels-Amerikaanse componist Edwin Lemare (1865-1934). De complete Sketches zijn te downloaden vanaf de website van IMPSL/Petrucci Music Library.

Het gerestaureerde Dillens-/Delhaye-orgel in de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen
Na decennia lang gezwegen te hebben, werd op 11 oktober 2014 het door Orgelbau Schumacher GmbH gerestaureerde orgel in de voormalige Antwerpse jezuïetenkerk ingespeeld door Els Biesemans. Jan Van Mol gaat uitgebreid in op de historie en de restauratie van het instrument. Met foto’s van Guido Schumacher.

En verder
Uit de orgelwereld
Henk G. van Putten zestig jaar organist
Verslag César Franck Concours 2017
Cd-recensies
Wegwijzers en ‘Toegelicht’
Orgelevenementenkalender

 

© 2017 beeld Gerco Schaap (Marcel Verheggen), Wim van der Ros (Gouda), Orgelpark Amsterdam (Nieuwe Barokorgel), Orgelbau Schumacher GmbH (Antwerpen Sint Carolus Borromeus)