De Orgelvriend nummer 6

Op vrijdag 3 juni verschijnt het juninummer van ‘De Orgelvriend’, weer 48 pagina’s dik, met ondermeer het vervolgartikel over het Dalstein & Haerpfer-orgel in de O.L.V. Visitatie in Budel en een interview met Wilbert Berendsen.

Text Example

advertentieWilbert Berendsen en het Reubke-effect
In het kader van het eeuwfeest van het Walcker-orgel in de Grote of Martinikerk in Doesburg interviewt Gerco Schaap cantor-organist Wilbert Berendsen. Hij maakte zijn eerste cd van het orgel en werkte mee aan de dvd ‘Een honderdjarige geeft zijn geheimen prijs’. Eind vorig jaar werd hij tot stadsorganist benoemd. “Ik ben wel zelfverzekerd maar niet op een vooringenomen manier”.

Orgelnieuws Berendsen © Gerco Schaap

Het Dalstein & Haerpfer-orgel in de kerk van Onze Lieve Vrouw Visitatie te Budel (2)
In dit slotartikel schrijft Dave Lazoe over de restauratie van het volgens de ideeën van Albert Schweitzer gebouwde orgel door Orgelmakerij Reil. Daarnaast geeft hij inzicht in de keuzes en compromissen die bij de herplaatsing in Budel moesten worden gemaakt. Een parel in het Brabantse orgellandschap.

SONY DSC

‘Het goede is veel maar het vele is zelden goed’
Drie oud-leerlingen van Bram Beekman, Gerben Mourik, Jan Willems en Wouter van der Wilt, halen herinneringen op aan hun oud-docent, die op 30 maart jl. op 66-jarige leeftijd overleed. “Als je Bram wilde leren kennen, moest je naar zijn orgelspel luisteren”.

Orgelnieuws Beekman © Wouter vd Wilt

Cornelis Schuyt 1616-2016
Deze maand, op 9 juni, is het precies 400 jaar geleden dat de Leidense stadsorganist Cornelis Schuyt overleed. Van hem is een aantal bundels muziek bewaard gebleven. Hoewel daar geen orgelmuziek tussen zit, wordt een aantal van zijn werken wel eens op orgel gespeeld. Een inleiding van Jaap Jan Steensma op de volgende aflevering van ‘Oud papier’.

Het orgel in de Dorpskerk van Huizum-Leeuwarden
Ad Fahner woonde de ingebruikneming bij van het in 1849 door L. van Dam en Zonen gebouwde orgel in de Dorpskerk van Huizum, een Fries dorp dat sinds 1944 deel uitmaakt van Leeuwarden. Het orgel werd gerestaureerd door de firma Bakker & Timmenga. “Hier is met feeling voor het schone en visie op het geheel een kunstwerk geleverd”.

Orgelnieuws Huizum © Ad Fahner

En verder
• Uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens …’ • Muziekbijlage (2 canons van Theo Meurs) • Koraalvariaties van Daniel Magnus Gronau • Boekbespreking • Cd- en dvd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

© 2016 fotografie: Gerco Schaap (Wilbert Berendsen), Wim van der Ros (Budel), Wouter van der Wilt (Beekman) en Ad Fahner (Huizum)