De Orgelvriend – nummer 7 – 2017

Het zomerseizoen zit er weer op! September = festivalmaand, u leest erover in het nieuwe nummer van ‘De Orgelvriend’ dat op vrijdag 1 september verschijnt. Een greep uit de inhoud.

Text Example

advertentieJan Boogaarts: geraakt door de klank van Smits
Op 9 mei jl. promoveerde Jan Boogaarts in Nijmegen op ‘De orgelmakers Smits’, het Brabantse orgelmakersgeslacht waarmee hij zich een leven lang heeft beziggehouden. Zijn oud-student Lex Gunning sprak met hem over het orgeltype en de eigen stijl van Smits, waarvoor gelukkig steeds meer waardering en respect is gekomen, en over Boogaarts’ advieswerk. Aansluitend de bespreking van de dissertatie door Wim van der Ros.

Jan Welmers (80) centraal op Utrechts festival
Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de organist/componist/pedagoog Jan Welmers wordt in Utrecht van 16 september tot en met 1 oktober een festival aan hem gewijd waarin zijn belangrijkste werken worden uitgevoerd en ook een boek over hem wordt gepresenteerd.

Orgelmuseum verrijkt met reconstructie Gents retabel-orgel
In opdracht van het Nationaal Orgelmuseum te Elburg bouwde Orgelmakerij Van der Putten een replica van het instrument dat is afgebeeld op het beroemde retabel ‘De aanbidding van het Lam Gods’ door de gebroeders Van Eyck dat zich in de Sint-Baafskathedraal in Gent bevindt. Het wordt op 9 september in Elburg in gebruik genomen.

Oud papier: over een lubbertrui, een psalter en een opklaporgel
Orgels en boeken hebben gemeenschappelijke geboortegrond. Boeken komen voor het eerst voor in de Egyptische Oudheid, in de vorm van boekrollen, gemaakt van papyrus. Volgens de overlevering kwam het eerste orgel uit dezelfde contreien, waar het was ontwikkeld door Ktsebios van Alexandrië. De vijfde aflevering van ‘Oud papier’ van Jaap Jan Steensma gaat over ‘Orgels in boeken’.

Orgelconcoursen in Haarlem en Maassluis
In de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem vond op 24 juni de finale van het nieuwe prestigieuze ‘Ambitus Orgelconcours’ plaats. Daarentegen was het een week later in Maassluis de vijfentwintigste, tevens laatste keer dat daar het Govert van Wijn Orgelconcours werd gehouden. Lourens Stuifbergen doet van beide wedstrijden verslag.

De Tien Orgelwerken van Albert de Klerk
Van 15 september tot 3 oktober wordt in Haarlem uitgebreid gevierd dat de organisten/componisten Hendrik Andriessen en Albert de Klerk respectievelijk 125 en 100 jaar geleden werden geboren. In het kader van dit Andriessen/De Klerk Festival bespreekt Lourens Stuifbergen de Tien Orgelwerken van Albert de Klerk die in 1946 werden gepubliceerd en onlangs opnieuw werden uitgegeven door Boeijenga Music. Als muziekbijlage is bovendien het Lamento uit deze bundel opgenomen.

En verder
Uit de orgelwereld
Aankondiging Najaarsexcursie 7 oktober
Cd-recensies
Wegwijzers en ‘Toegelicht’.

 

© 2017 beeld Lex Gunnink (Jan Boogaarts), Marga Welmers (Jan Welmers), Gerco Schaap (retabel-orgel), FilmPloeg (Ambitus Orgelconcours)