De Orgelvriend nummer 7&8

Op zaterdag 2 juli glijdt het dubbelnummer voor juli en augustus door de brievenbus. Met achterin een mega-concertagenda en de traditionele Orgelevenementenkalender.

Text Example

advertentieJaap Brouwer promoveert op Johan van Meurs
Gerco Schaap interviewt Jaap Brouwer, die op 8 juni jongstleden zijn proefschrift over de Groninger organist en orgelkenner Johan van Meurs verdedigde. Van Meurs (1903-1986) was organist van de Der Aa-kerk in Groningen en orgeladviseur avant-la-lettre in een tijd dat er veel veranderde op orgelbouwgebied.

Jaap Brouwer © Lineke van Schaik

Gouderakker bouwt Niehoff-orgel (1558) Goudse Sint Jan op schaal
Dick den Braber sprak met Pieter Oosterom uit Gouderak, die sinds tweeënhalf jaar bezig is een miniatuur te bouwen van het 16e-eeuwse Niehoff-orgel dat tot 1732 in de Sint Jan in Gouda hing. “Mijn model moet precies de karakteristieke sfeer van het oorspronkelijke orgel krijgen.”

Pieter Oosterom ON

‘Die melodie moet blijven!’
Een ‘In memoriam Haite van der Schaaf’ door Gerco Schaap, met een bijdrage van zijn oud-leerling Johan G. Koers. “Haite was een man van de oude muziek. Daarmee heeft hij, ook internationaal, furore gemaakt. Maar hij was tegelijkertijd zeer veelzijdig. […] Een milde man, die zonder kwetsend te zijn een haarscherp oordeel kon vellen en altijd wist waarover hij sprak.”

Haite van der Schaaf ON

De ziel van Kasteel Amerongen is weer terug
Op 3 oktober 2015 werd het door Gideon Thomas Bätz voor ‘Huys Amerongen’ gebouwde orgel weer in gebruik genomen na een restauratie door Elbertse Orgelmakers. Het is een van de weinige huisorgels in ons land die nog in hun oorspronkelijke omgeving staan. Bovendien is er nog veel kennis over de eigenaren en bespelers van het orgel.

Kasteel Amerongen ©Gerco Schaap

André Verwoerd 90 jaar
Op 19 juli a.s. hoopt André Verwoerd, organist, orgelpedagoog en componist in ruste, 90 jaar te worden. Hij was onder meer organist in Overschie, Rotterdam en Schiedam en leidde een hele organistengeneratie op aan het Rotterdams Conservatorium. Twee van zijn oud-leerlingen, Jaap Kroonenburg en Petra Veenswijk, halen herinneringen op aan ‘mijnheer Verwoerd’.

André Verwoerd ON

En verder: • Uit de orgelwereld • Muziekbijlage: Psalm 121 (Chiel-Jan van Hofwegen) • Column ‘Trouwens …’ • Renovatie Pels-orgel Sint-Laurentiuskerk Alkmaar (4) • Oud papier (2): De schat van Schuyt • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’ • Orgelevenementenkalender

© 2016 beeld Lineke van Schaik (Jaap Brouwer), Dick den Braber (Pieter Oosterom), Gerco Schaap (Kasteel Amerongen)