De Orgelvriend – nummer 8 – 2017

Terwijl de eerste herfstbladeren al van de bomen dwarrelen, valt op vrijdag 29 september ook het nieuwe (oktober)nummer van ‘De Orgelvriend’ op de mat.

Text Example

advertentieVincent de Vries: ‘Het orgelvuur brandt nog steeds’
In juni 1984 dook er opeens een nieuwe naam op in de ‘Wegwijzers’ van De Orgelvriend: Vincent de Vries. In juli van dat jaar gaf hij drie concerten in de Nieuwe Kerk van Scheveningen en tussendoor ook nog één in de Grote Kerk van Den Haag. Vijftien jaar was hij op dat moment. In orgelkringen werd hij aangekondigd als ‘hét orgelfenomeen’ en vergeleken met de jonge Mozart. Hij studeerde echter af als pianist en vertrok in 1993 naar Amerika om daar verder piano te studeren. Tussendoor kwam hij regelmatig terug naar Nederland om orgelconcerten te geven. In Texas behaalde hij zijn doctoraal, ontmoette hij zijn toekomstige vrouw en in 2010 vestigde het paar zich in Seoul (Zuid-Korea). De laatste paar jaar komt hij weer vaker naar Nederland om orgelconcerten te geven. Zo ook op 29 en 30 september en op 6 en 7 oktober. Een interview door Gerco Schaap.

Najaarsexcursie op 7 oktober
Op zaterdag 7 oktober voert de najaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie, De Orgelvriend en de KVOK-kring Noord-Brabant naar orgels in Grave (Sint-Elisabethkerk, foto), Escharen (Sint-Lambertuskerk) en Cuijk (Hervormde Kerk en Sint-Martinuskerk). Wim van der Ros geeft het dagprogramma en beschrijft de verschillende orgels.

Martini Orgelconcours Groningen
Dick Sanderman bezocht de eerste ronde en de finale van het eerste internationale Martini Orgelconcours dat van 3 tot 11 augustus jl. in Groningen werd gehouden. Hij sprak met twee enthousiaste jonge Italiaanse deelnemers, Ilaria Centorrino en Francesca Ajossa (foto) en geeft zijn indrukken van het concours. Dicks conclusie: ‘Degelijkheid wint van temperament’.

Het Lohman-orgel in de Dorpskerk van Zwammerdam
In de 16e-eeuwse Dorpskerk van Zwammerdam staat een orgel dat in 1842 is gebouwd door de gebroeders H.B. en G.W. Lohman. Vorig jaar is het instrument gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw, onder advies van Dirk Boer en Rudi van Straten. Eerstgenoemde schreef ook dit artikel.

Verborgen parels van Michaël Maarschalkerweerd
De op 16 juli j.l. gepresenteerde 4-cd-box met opnamen van twaalf minder bekende orgels van Michaël Maarschalkerweerd vormt de bekroning van het ‘Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015’. De organisten Gerrit Christiaan de Gier, Eric Koevoets, Arjen Leistra en Gerben Mourik werkten aan dit unieke document mee. Een bespreking door Gerco Schaap.

En verder …
Uit de orgelwereld • Feest in luthers Groningen • Column ‘Trouwens’ over werken voor orgel en orkest • Muziekbijlage van Geert Bierling • Het 14e Feike Asma Concours in Ede • Piet Kee 90 jaar • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

 

© 2017 beeld Gerco Schaap (Vincent de Vries), Wim van der Ros (Grave), Dick Sanderman (Centorrino/Ajossa), Dick Boer (Zwammerdam), Stichting Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 (cd-box Verborgen parels)