Orgelwandeling Rijssen op 1 oktober

Pels-orgel Dionysiuskerk Rijssen

Op zaterdagmiddag 1 oktober wordt in Rijssen een orgelwandeling georganiseerd langs drie instrumenten in de binnenstad. Stadsorganist Dick Sanderman bespeelt de orgels en vertelt over hun geschiedenis; beiaardier Jan-Geert Heuvelman zorgt voor carillonklanken tijdens de verplaatsingen.

Text Example

advertentieDe orgelwandeling begint om 15.00 uur in de Brusselzaal van het Rijssense gemeentehuis, waar Dick Sanderman het orgel zal laten horen in een programma met muziek van onder meer Sweelinck, Bach en Ad Wammes. De volgende stop is in de Dionysiuskerk waar op het Bernhard Pels-orgel uit 1929 (foto boven) muziek klinkt van Andriessen, Sumsion en Hubert Cuypers .

Orgel Brusselzaal Gemeentehuis Rijssen
Het Leeflang-orgel in de Brusselzaal van het gemeentehuis van Rijssen

Schildkerk
Het derde en laatste orgel van de wandeling staat in de Schildkerk. In de orgelkas van Scheuer uit 1856 bouwde de firma Flentrop in 1980/1981 een nieuw orgel in Scheuer-stijl met gebruikmaking van zes registers uit 1856. Dick Sanderman speelt op dit dertig stemmen tellende orgel naast werk van Cor Kee ook een recente eigen compositie over Psalm 96.

Orgel Schildkerk Rijssen
Het Scheuer/Flentrop-orgel in de Schildkerk te Rijssen

Deelname
Deelname aan de orgelwandeling is gratis. De drie locaties liggen op nog geen 200 meter van elkaar. Parkeren kan gratis in de parkeergarage onder het gemeentehuis (De Hagen 15, 7461 LA Rijssen). De wandeling wordt georganiseerd door de Werkgroep Muziek in de Brusselzaal.

Tijdschema
15.00 Gemeentehuis
15.40 Dionysiuskerk
16.35 Schildkerk
17.05 einde