Orgelweekend in Noordoost-Friesland

Text Example

advertentieStichting Vom Himmel hoch organiseert van 21 tot en met 23 december een orgelweekend in Noordoost-Friesland. Zaterdag is er een orgelexcursie langs de kerken van Rinsumageest, Paesens-Moddergat, Anjum en Morra. Zondag is er een concert op het orgel van Paesens-Moddergat.

Tymen Jan Bronda, cantororganist van de Evangelisch-Lutherse Kerk en de Evangelische Broedergemeente te Groningen, bespeelt de orgels.

De excursie op zaterdag begint om 10.30 uur. In iedere kerk is er een korte inleiding, waarna Bronda het orgel bespeelt. Het is mogelijk de instrumenten van dichtbij te bekijken. Deelname kost veertig euro, inclusief koffie, thee en een lunch met soep en broodjes. ‘s Avonds is er voor organisten gelegenheid het orgel van Paesens te bespelen.

Zondagmiddag om 12.30 uur geeft Bronda een concert op het pas gerestaureerde Gilmann-orgel uit 1753 van Paesens-Moddergat. Hij speelt kerstmuziek uit de bouwtijd van het orgel. Na het concert is er gelegenheid iets te drinken in het hervormde kerklokaal. De entree voor dit concert bedraagt vijf euro.

De excursie en het concert kunnen ook als weekend-arrangement worden meegemaakt van vrijdagmiddag tot zondagmiddag. Overnachtingen en maaltijden zijn in het centrum van de vissersdorpjes.

De stichting Vom Himmel hoch streeft naar een grotere waardering voor historische kerken en de hieraan verbonden cultuur. Behalve het herbeleven van deze ‘devote tradities’ stelt de stichting zich ten doel monumentale kerkgebouwen te beschermen tegen invloeden van commercie en rigoureuze aanpassingen aan de smaak van de tijd.

Reserveren voor het orgelweekend is noodzakelijk via www.vomhimmelhoch.nl, per mail naar harmjanwilbrink@home.nl of per telefoon (06-46633989). U vindt op de website meer informatie over het programma en over de orgels.

© 2007 www.orgelnieuws.nl