Orgelweekend rond gerestaureerd Flentrop-orgel Doetinchem

In het weekend van 12, 13 en 14 september wordt het onlangs gerestaureerde Flentrop-orgel van de Grote of Sint-Catharinakerk in gebruik genomen. Tijdens het ‘orgelweekend’ worden dagelijks activiteiten rond het orgel georganiseerd.

Text Example

advertentie 

Het orgel van de Grote Kerk werd in de afgelopen tijd gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Daarvoor zijn onder meer de windladen in de werkplaats onder handen genomen. De restauratie van het orgel, sinds enkele jaren een rijksmonument, stond onder advies van Theo Jellema.

 

Neobarok

In 1952 werd het orgel gebouwd door D.A. Flentrop te Zaandam. Het ontwerp van de orgelkas werd gemaakt door architect J.G.A. Heineman te Velp die ook betrokken was bij de wederopbouw van de Grote Kerk na zware oorlogsschade als gevolgd van een bombardement in maart 1945. Het Flentrop-orgel is een van de eerste mechanische orgels en een van de vroegste voorbeelden van de neobarok in de Nederlandse naoorlogse orgelbouw. Lambert Erné trad op als adviseur bij de bouw.

 

Herzien

In 1986 onderging het orgel nog een grote schoonmaakbeurt door Flentrop. Daarbij werd de intonatie van enkele grondstemmen herzien. In 2006 werd het orgel uitgebreid met een Cymbelster, een geschenk van Roel Smit bij zijn afscheid als cantororganist van de kerk. Bij de recente restauratie is een Pedaalkoppel Rugwerk toegevoegd.

 

Ingebruikname

Op vrijdag 12 september wordt het orgel officieel in gebruik genomen met een concert door adviseur Theo Jellema. Het orgel zal dan door de orgelmakers worden overgedragen. Jellema zal tevens een toelichting geven op het orgel en de restauratie. Het concertprogramma vermeldt werken van Sweelinck, Krebs, Boëly en Bach. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.

 

Orgelweekend

Naast de officiële ingebruikname staan in het weekend van 12 tot en met 14 september nog meer activiteiten rond het gerestaureerde orgel op het programma. Op zaterdag 13 september is er van 11.00 uur tot 13.00 gelegenheid het orgel te bekijken of te bespelen onder leiding van organiste Annelies Slöetjes. ‘s Avonds is er om 20.15 uur een concert van Nieuwe Muziek Doetinchem waarin ensemble ‘Il Canto di Rame’ nieuwe muziek met orgel zal uitvoeren. Het ensemble bestaat uit Elske te Lindert (sopraan), Daniëlle Egberts (trompet), Marije Toenink (cello) en Liga Vilmane (orgel).  Op het programma werken van onder meer De Leeuw, Van Eersel, Manneke, Boerema, Matter en Te Lindert.

 

Kerkelijke ingebruikname

De kerkelijke ingebruikname vindt zondag 14 september plaats tijdens de dienst van 10.00 uur. Annelies Slöetjes, titularis van de Grote Kerk zal het orgel dan bespelen. Om 16.30 uur is er nog een vesper waaraan de Aaltense cantor-organist Janieke Mollenhorst haar medewerking verleent.

 

Dispositie

 

Hoofdwerk C-f3
Quintadeen 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Gedekt Fluit 4
Nasard 2 2/3
Octaaf 2
Mixtuur V-VI
Trompet 8

 

Rugwerk C-f3
Holpijp 8
Quintadeen 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Octaaf 2
Quint 1 1/3
Scherp IV
Sesquialter II discant
Dulciaan 8

 

Borstwerk C-f3
Eikenfluit 8
Fluit 4
Prestant 2
Gemshoorn 2
Octaaf 1
Cymbel II
Regaal 4

 

Pedaal C-f1
Prestant 16
Octaaf 8
Octaaf 4
Nachthoorn 2
Mixtuur IV
Bazuin 16
Schalmei 4

 

Werktuiglijke registers
Koppel Hoofdwerk-Rugwerk
Koppel Hoofdwerk-Borstwerk
Koppel Pedaal-Hoofdwerk
Koppel Pedaal-Rugwerk
Koppel Pedaal-Borstwerk
Cymbelster

 

© 2014 fotografie www.orgelfoto.nl