Orgelwerk Anthon van der Horst integraal in Kloosterkerk

dr. anthon van der horst

Tijdens twee concerten op zaterdag 7 en 21 november wordt het complete orgeloeuvre van Anthon van der Horst uitgevoerd door Harmen Trimp en Geerten van de Wetering in de Kloosterkerk te Den Haag. Aanleiding is de herdenking van het vijftigste sterfjaar van organist, dirigent en componist Van der Horst (1899-1965).

Text Example

advertentie 

Met de tweedelige concertserie willen Trimp en Van de Wetering stilstaan bij deze markante persoon uit het Nederlandse muziekleven van de vorige eeuw. Beide organisten stammen – via hun docent Jos van der Kooy en diens leraar Charles de Wolff, leerling van Anthon van der Horst – indirect uit de school van Van der Horst. De beide concerten krijgen het thema Salutation joyeuse mee, naar de titel van de laatste compositie die Van der Horst schreef als afscheidsgroet aan het Nederlandse muziekleven.

 

De inzet van Van der Horst voor de muziek van Bach is in het begin van de twintigste eeuw van grote betekenis geweest, met name als dirigent van de Nederlandse Bachvereniging. Daarnaast was hij een van de meest vooraanstaande Nederlandse organisten. Als componist heeft hij vele werken nagelaten, waaronder een heel aantal orgelwerken. Helaas worden zijn werken, ondanks de kwaliteit ervan, weinig gespeeld.

 

Tijdens de twee concerten staat, naast composities voor orgel solo, ook Van der Horsts Concert pour orgue et orchestre a cordes (1960) voor orgel en strijkersensemble op het programma. Dit werk is momenteel enkel in handschrift uitgegeven. Ter gelegenheid van deze uitvoering zal het opnieuw worden uitgegeven bij Donemus in een moderne druk. Aan het concert van 7 november wordt meegewerkt door sopraan Elma Timmers, op 21 november speelt ook het ensemble Amici della Musica onder leiding Frank de Groot.

 

De concerten op het Marcussen-orgel in de Kloosterkerk beginnen telkens om 16.00 uur.

 

Meer informatie

kunstcentrum-kloosterkerk.nl

 

 

© 2015 beeld J.D. Noske