‘Origins’ en orgel in De Thomas in Amsterdam

Origins | © foto Marcel Steinbach

In de Thomaskerk in Amsterdam-Zuid staat momenteel de imposante sculptuur ‘Origins’ van beeldhouwer Ivan Cremer. Op zondag 10 oktober presenteert Harmen Trimp, de vaste organist van De Thomas, een concert met hedendaagse orgelwerken, als een reactie op de beelden in en rond de kerk.

Text Example

advertentieMet het de vijf meter hoge sculptuur brengt Ivan Cremer een hommage aan zijn grootvader, Karel L. Sijmons, de architect van de in 1966 in gebruik genomen Thomaskerk. Naast Orgins exposeert Cremer ook met zes kleinere bronzen beelden die ten oorsprong liggen aan het project. Vóór de kerk staan verder drie manshoge beelden Dancers from Oblivion. Met de sculptuur Origins reageert Cremer op de bijzondere architectuur van zijn grootvader.

Harmen Trimp legt op zijn beurt de muzikale verbinding met de sculpturen. Trimp: ‘De prachtige beelden van Ivan Cremer in en rond de kerk vragen om een muzikale reactie.’ In het concert op 10 oktober speelt Trimp bij de beelden passende orgelwerken.

Heiller en Sweelinck

‘In de Tanz-Toccata van Anton Heiller, een heel karakteristiek swingend orgelwerk uit de jaren zeventig, zit beweging en dynamiek die ook in het grote beeldhouwwerk Origins zit dat voor het Van Vulpen-orgel staat. Daarna volgt een stuk van de Amsterdamse componist Sweelinck Mein junges Leben hat ein End, die dit jaar vierhonderd jaar geleden overleed.’

Kee en Alain

Van Piet Kee klinkt het werk The Organ. ‘Kee heeft voor dit stuk, net als Sijmons, als inspiratiebron het schilderij van Saenredam van de kerk van Assendelft gebruikt. Kee gaat in dit werd op zoek naar de originele ‘orgelklank’. Als slotstuk klinken de grote Trois Danses van de Franse componist Jehan Alain die wellicht kunnen verwijzen naar de drie dansers van Cremer voor op het kerkplein.’

Kaarten

Het concert vindt plaats op zondag 10 oktober 2021 van 16.00 uur tot 17.00 uur. Kaarten à € 12,50 zijn te reserveren via dethomas.nl of ter plekke verkrijgbaar.

Meer over de expositie Origins: dethomas.nl/origins