Oud-kathedraalorganist Huub ten Hacken (86) overleden

Huub ten Hacken

De Bossche organist Huub ten Hacken is 26 juli op 86-jarige leeftijd overleden. Hij was lange tijd als organist verbonden aan de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Text Example

advertentieHuub ten Hacken werd op 20 april 1930 geboren in Den Bosch. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij schoolmuziek, koordirectie en piano. Zijn studie kerkmuziek, orgel, klavecimbel en muziektheorie volgde hij aan het Brabants Conservatorium.

Ten Hacken had grote belangstelling voor nieuwe muziek. In de jaren zestig nam hij regelmatig deel aan de Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt. Ook studeerde hij sonologie in Utrecht en ga hij leiding aan het Elektro-Instrumentaal Ensemble in Tilburg. Hij bedreef eigentijdse muziek niet alleen als uitvoerend musicus, ook als componist schuwde hij de contemporaine klankmogelijkheden niet.

Na aanstellingen als organist in Tilburg (1953) en de Sint-Pieter in Den Bosch (1955) werd Huub ten Hacken in 1964 benoemd tot organist van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Tijdens zijn titulairschap werd het hoofdorgel van de kathedraal in 1984 gereconstrueerd naar de drieklaviers situatie van Heynemann (1787). Een jaar later kreeg hij de beschikking over een nieuw tweeklaviers koororgel van Verschueren. In 1991 nam hij afscheid als kathedraalorganist.

Huub ten Hacken is maandag 1 augustus in familiekring begraven.

 

© 2016 Beeld: platenhoes ca. 1985