Paasconcert Oude Kerk Amsterdam in traditie van Zwart en Asma

orgel oude kerk amsterdam
Vater/Müller-orgel Oude Kerk Amsterdam | © foto Minne Veldman

Op de avond van Tweede Paasdag, maandag 18 april 2022, geven de organisten Peter Eilander en Minne Veldman gezamenlijk een paasconcert op het Vater/Müller-orgel in de Oude Kerk te Amsterdam.

De organisatie van dit paasconcert wil met dit eenmalige evenement de gloriejaren van Feike Asma (1912-1984) in herinnering roepen, die met zijn vele concerten in de Oude Kerk zijn duizenden versloeg. Het is sinds de omvangrijke restauratie van het orgel de eerste keer dat er in deze kerk een orgelconcert wordt aangeboden voor liefhebbers van de muziek uit de traditie van Zwart en Asma. 

Minne Veldman

Minne Veldman zal het concert openen met de variaties van Asma-leerling Herman van Vliet over het paaslied ‘U zij de glorie’. Hij speelt verder drie werken die vaak op de programma’s van Feike Asma stonden: de monumentale Passacaglia van Bach, het Andante con moto van Albert Pomper en de Toccata van Jules Grison, om af te sluiten met Asma’s bewerking over ‘Jezus neemt de zondaars aan’. 

Peter Eilander

Peter Eilander speelt een paaskoraal van Bach, het openingsdeel uit de Eerste Sonate van Mendelssohn, Bottazzo’s Melodia en tweemaal een Frans-romantische Grand Choeur, van César Franck en van Alexandre Guilmant. Deze werken worden omlijst door koraalbewerkingen van Feike Asma, Jan Zwart (uit de Suite Passie en Pasen) en Eilanders eigen bewerking over ‘God is getrouw, Zijn plannen falen niet’.

Toegangskaarten

Het concert begint – geheel volgens de traditie van destijds – om 20.15 uur en zal tot ongeveer 22.00 uur duren. De toegangsprijs bedraagt € 20 per persoon. Kaarten zijn uitsluitend online verkrijgbaar via minneveldman.nl/webwinkel/toegangskaarten. Op deze website is ook het volledige programma te vinden.