Pachelbel integraal in Tuindorpkerk Utrecht

Deze dagen wordt de 250ste sterfdag van Johann Pachelbel (geboren 1 september 1653, begraven 9 maart 1706) herdacht. De Stichting Ruprecht-orgel Tuindorpkerk Utrecht organiseerde een ludieke herdenkingsdag, waarin de orgelwerken van Pachelbel integraal werden uitgevoerd.

Text Example

advertentieAan de oproep van de Stichting om mee te doen aan deze integrale gaven zesentwintig organisten uit het hele land, van jong tot oud, van amateur tot professional, gehoor. Zo ontstond een uitvoerig en afwisselend programma waarmee Pachelbel op passende wijze werd geëerd.

Om even na half elf beet David Jansen, een van de drie ‘huisorganisten’ van de Tuindorpkerk, het spits af. Vele uren later, toen de duisternis reeds was ingevallen, besloot Peter van Dijk, eveneens ‘huisorganist’, deze bijzondere herdenking.


In de tussentijd waren zo ongeveer al Pachelbels toccata’s, preludia, fantasia’s, fuga’s, ricercares, ciacona’s, aria’s en koraalbewerkingen te horen. Iedere organist nam een ‘blokje’ voor zijn/haar rekening. Tussendoor informeerde Peter van Dijk de aanwezigen op korte en bondige wijze over het leven en werk van Pachelbel. De geplande pauzes moesten drastisch worden ingekort, toen bleek dat deze integrale meer tijd in beslag zou nemen dan gepland.

Het Ruprecht-orgel (1709, laatste restauratie in 2000 door Verschueren Orgelbouw) bleek een uitstekend medium te zijn voor deze muziek. De deelnemers lieten zich inspireren door de milde en zangrijke klank, terwijl de luisteraars steeds weer andere kleuren te horen kregen. De Stichting had voor een eenvoudig programmablad gezorgd, met daarop het dagprogramma en een beschrijving van het orgel. Voor degenen die alles met de partituren op schoot volgden, was het soms een hele zoektocht welk Preludium of welke Fuga er gespeeld zou worden – er zijn meerdere Toccata’s in C, om maar eens wat te noemen. Kortom: er is behoefte aan een PWV, een Pachelbel Werke Verzeichnis.

Een hele dag luisteren naar Pachelbel is een behoorlijke opgave, maar toch waren er een paar echte liefhebbers die de hele integrale hebben uitgezeten. Diverse organisten, liefhebbers en andere nieuwsgierigen woonden een deel van de dag bij.

Een geslaagd initiatief van de Stichting Ruprecht-orgel Tuindorpkerk Utrecht! Pachelbel kon even uit de schaduw treden van zijn concurrenten Mozart en Rembrandt.

© 2006 foto’s Gérard van Betlehem