Padre Davide da Bergamo: Organ Music

padre davide da bergamo organ works 94964

Orgelwerken van Padre Davide. Wie mag die bespreken? Juist, ondergetekende. Humor van de redactie? Eén ding is zeker, deze muziek is bijzonder geschikt voor als je in een dolle bui bent.

Text Example

advertentieWant de sonata’s, sinfonia’s en sonatina’s die op deze dubbel-cd worden uitgevoerd lijken wel gecomponeerd door een dronken Mozart of Salieri. Terwijl ze toch geschreven zijn van achter de kloostermuren. Maar ook in onze tijd kennen we het verschijnsel dat juist in kerken die zich afkeren van de wereld de orgelmuziek een hoog werelds gehalte heeft. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon.

De muziek van Padre Davide da Bergamo is je reinste kitsch. Maar dan wel kitsch van de bovenste plank. Want de partijen voor de linkerhand mogen over het algemeen eenvoudig zijn, de colloraturen die door de rechterhand uitgevoerd moeten worden zijn soms duizelingwekkend. Marco Ruggeri voert ze piekfijn uit en haalt daarbij alles uit de orgelkassen van de parochiekerken Villa di Serio en Almenno San Salvatore, beiden in Bergamo: trommels, bekkens en zelfs een compleet fietsbellenorkest. Je weet niet wat je meemaakt!

In het geheel van het programma vormen de Elevaziones kleine oases. Dat die werkjes bedoeld zijn voor het meest gewijde moment van de mis, blijft vervreemdend. Want het zijn nog steeds mierzoete stukjes. Maar tussen alle andere stukken in zijn het in elk geval rustmomenten. Dat geldt in het bijzonder voor het merkwaardigste stuk op deze cd’s: La vera piva montanara. Een heel verstild werk, waarvan het begin zijn tijd ineens ver vooruit lijkt te zijn. Het is wel wat aan de lange kant, bijna negen minuten, waarvan het grootste deel gevuld wordt met guirlandes boven liggende kwinten. Maar boeiend is het wel.

Van harte aanbevolen dus voor wie eens kennis wil maken met decadente Italiaanse orgelmuziek uit de eerste helft van de negentiende eeuw.

Padre Davide da Bergamo – Organ Music

Marco Ruggeri –  Villa di Serio & Almenno San Salvatore, Bergamo, Italy

Sonatas and Symphonies (First recordings), Sonatina in F, Elevazione ‘con riposte in eco’, Sonatina in C, Pastorale in G, Elevazione in G minor, Sonatina in D, Sonatina in A, Elevazione in D minor, 6 Versetti in F, Elevazione in B flat, Sonatina in F, La vera piva montanara, Elevazione in D minor, Sonatina in F.

Label: Brilliant Classics
Nummer: 94964 (2CD)
Speelduur:  67’25 + 67’44
Booklet: 12 pagina’s (EN)
Prijs: € 10,00