Parijse organiste Marie-Louise Girod (98) overleden

De Parijse organiste Marie-Louise Girod is vrijdag 29 augustus op 98-jarige leeftijd. Girod was tot op hoge leeftijd organist van de protestantse kerk l‘Oratoire du Louvre in de Franse hoofdstad.

Text Example

advertentie 

Marie-Louise Girod werd op 12 oktober 1915 geboren in Parijs. Ze studeerde aan het Conservatorium van Parijs bij Marcel Dupré, Norbert Dufourcq en Noël Gallen. Ze behaalde eerste prijzen voor orgel, improvisatie, muziekgeschiedenis, fuga en contrapunt.

 

In 1941 werd zij benoemd tot titulair-organist van de Oratoire du Louvre, een protestantse kerk in het hart van Parijs. Ze bleef de functie tot op hoge leeftijd vervullen; in 2008 werd zij opgevolgd door Jean-Dominique Pasquet. Naast haar kerkorganistschap onderhield ze een carrière als concertorganiste en stond zij aan het hoofd van de Académie d’orgue van Saint-Dié.

 

Marie-Louise Girod nam een belangrijke plaats in de protestantse kerkmuziek in Frankrijk in, ondermeer als lid van de commissie voor hymnologie van de gezamenlijke protestantse kerk in Frankrijk.

 

Girod was eveneens actief als componiste. Naast een aantal vrije werken voor orgel schreef zij koraalgebonden werk over onder meer melodieën uit het Geneefse psalter, waaronder een Suite sur le Psaume 23, geschreven ter gelegenheid van de ingebruikname van ‘haar’ Gonzalez-orgel in de Oratoire in 1962.

 

Marie-Louise Girod was gehuwd met de in 1980 overleden directeur van museum het Louvre, André Parrot.