Parochies beboet voor illegale organist

Text Example

advertentieTwee rooms-katholieke parochies in Groningen zijn onlangs beboet voor het in dienst nemen van een organist die niet over de vereiste werkvergunning beschikte. Dat meldt het Dagblad voor het Noorden. De Nicolaasparochie in Delfzijl en de Willibrordusparochie in Kloosterburen kregen vorig jaar door de Arbeidsinspectie elk een boete opgelegd van 8.000 euro.

De organist, een 41-jarige man uit Guatemala, heeft vijf jaar voor beide parochies gespeeld. De Arbeidsinspectie vond dat de kerkbesturen voor hem een werkvergunning aan hadden moeten vragen en legde de maximale boete op. Voor het Dagblad van het Noorden gaf pastor Peter Wellen te kennen dat er wel degelijk naar de verblijfspapieren van de Guatemalteek is gekeken. Hoewel daarin was aangegeven dat hij geen werk mocht verrichten, werd er wel een uitzondering gemaakt voor “arbeid van bijkomende aard”. De parochies zagen daarin de weg vrij om de organist toch te laten spelen.

De kerkbesturen hebben de boete bij de rechtbank betwist. De rechter heeft daarop de boetes verlaagd naar 6.000 euro voor Delfzijl en 4.000 euro voor Kloosterburen. Beide parochies gaan nu in beroep bij de Raad van State.

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: www.orgelnieuws.nl