Pedal Power – 29 stukken voor pedaal solo

pedal power butz BU 2772

Voor organisten is het haast vanzelfsprekend dat zij gelijktijdig hun handen en voeten gebruiken bij het bespelen van hun instrument. Andere musici en toeschouwers kijken veelal vol bewondering naar zoveel coördinatievermogen. Aan de beheersing van dat voetenwerk zijn vaak gortdroge pedaaletudes voorafgegaan.

Text Example

advertentieZo droog hoeft het niet te zijn. De Engelse organist en componist Sir George Thalben-Ball schreef ter lering en vermaak zijn ‘Variations on a Theme by Paganini’ en de Amerikaanse organist Virgil Fox stal al eens de show met zijn uitvoering van Wilhelm Middelschultes Perpetuum Mobile voor pedaalsolo.

Beide werken staan niet in de nieuwe Butz-uitgave ‘Pedal Power’, maar wel 29 andere waarmee een organist zijn pedaaltechniek kan etaleren. Etudes ontbreken ook hier niet, al zijn het dan wel werken als Bachs Pedal-Exercitium (gecompleteerd door Andreas Willscher), de eerste uitgave van Dupré’s Pedal Study uit 1948 of Pedaal-solo uit de Quatro Studi per organo van Hendrik Andriessen.

Het leeuwendeel bestaat uit repertoire dat goed als concertstuk ten gehore kan worden gebracht en bij voorkeur ook zichtbaar kan worden gemaakt. Naast werk uit de afgelopen eeuwen bevat de bundel eigentijds werk, waarvan meer dan de helft speciaal voor deze bundel werd geschreven.

 


Pedal Power

29 Stücke für Orgelpedal solo – Herausgegeben von Meik Impekoven

Uitgave: Dr. J. Butz Musikverlag, Bonn
Nummer: BU 2772
Pagina’s: 76
Prijs: € 19,00

BESTELLEN