Pereboom & Leijser-orgel voor Apeldoornse Mariakerk

orgel mariakerk apeldoorn

Op zondag 23 maart werd het gerestaureerde Pereboom & Leijser-orgel in de Mariakerk te Apeldoorn ingewijd en ingespeeld. Het orgel werd overgeplaatst en gerestaureerd door de firma Pels & Van Leeuwen uit ’s-Hertogenbosch.

Het Pereboom & Leijser-orgel werd in 1897 gebouwd voor de Jezuïtenkerk te Groningen. Daar heeft het orgel dienst gedaan tot 1956, waarna het door de firma Verschueren uit Heythuysen in 1957 werd overgeplaatst naar de Pius X-kerk in Tilburg. Bij deze gelegenheid werd een zestal registers gewijzigd in neobarokke trant. In 1986 restaureerde Jan Clercx het orgel met de hulp van vrijwilligers.

Text Example

advertentieToen in 1999 de Pius X-kerk werd gesloten, kwam het orgel in opslag bij Pels & Van Leeuwen. Uiteindelijk werd een passende bestemming gevonden in de genereus klinkende, neogotische Mariakerk in Apeldoorn. Het orgel onderging een grondige restauratie waarbij de dispostie van 1897 werd hersteld. Voor de te reconstrueren registers is met name gekeken naar het Pereboom & Leijser-orgel in de kloosterkerk van de Soeurs Filles de la Croix in Luik (B). De Voix Humaine 8 is naar voorbeeld van het orgel in Montzen (B) gereconstrueerd.

Op Paaszondag 23 maart 2008 werd het orgel tijdens de eucharistieviering ingezegend door Mgr. Dr. G.J.N. de Korte, hulpbisschop van het Aartsbisdom Utrecht. ’s Middags verzorgde Bernard Bartelink de inspeling. De restauratie vond plaats onder advies van Jos Laus, namens de Katholieke Klokken- en Orgelraad

Bij deze gelegenheid verscheen een gedenkboek dat gewijd is aan de Mariakerk, de betrokken orgelbouwers, het orgel en de restauratie.

 

 

Dispositie

Grand Orgue C-g3
Bourdon 16
Montre 8
Bourdon 8
Salicional 8 *
Flûte harmonique 8 *
Viole de Gambe 8 *
Prestant 4
Cornet V
Trompette 8

Positif C-g3
in zwelkast
Montre 8 *
Bourdon 8
Salicional 8
Voix céleste 8 *
Fluit 4
Basson-Hautbois 8
Voix Humaine 8 *

Pédale C-d1
Contrebasse 16
Soubasse 16
Octaaf 8
Bombarde 16

Speelhulpen uitgevoerd als trede
Koppel G.O. + Pos.
Pedaalkoppel G.O.
Pedaalkoppel Pos.
Appèltrede voor Cornet en Trompette
Expressie (basculetrede zwelkast)
Tremolo

*) geheel of gedeeltelijk gereconstrueerd in 2007

 

(bron: Jos Laus, Eindkeuringsverslag KKOR)

 

 

© 2008 fotografie www.orgelfotografie.nl