Peter Ouwerkerk ontvangt Henny Hogenbijl Prijs Muziek 2021

Peter Ouwerkerk
Peter Ouwerkerk | © foto Ronald Knapp

De Henny Hogenbijl Prijs Muziek gaat dit jaar naar Peter Ouwerkerk, zakelijk leider van het Internationaal Orgelfestival. Hij ontvangt de prijs voor zijn verdiensten op het gebied van (klassiek) muziek.

Text Example

advertentieNaast zijn werk als festivaldirecteur van ‘Haarlem’ houdt Ouwerkerk zich met Stichting OpenOor ook bezig met bijzondere muziekprojecten. Recent nam hij met Stichting StayTuned het initiatief voor het project StayTuned.nu dat zich speciaal richt op het enthousiast maken én houden van orgelspelende tieners.  

Aanjager

‘Met de Young Talents Class [van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, red.], de Orgeldag voor Kids en met zijn nieuwe project StayTuned.nu laat Ouwerkerk zien hoe toekomst, heden en verleden met elkaar verbonden kunnen zijn dankzij creativiteit en vernieuwing’, luidde het oordeel van de jury van de Henny Hogenbijl Prijs. ‘Met vernieuwende opdrachten en een scherp oog voor talentontwikkeling is Peter Ouwerkerk een onvermoeibare aanjager binnen de orgelcultuur.’

Prijsuitreiking

Ouwerkerk mag de prijs, een beeldje en een geldbedrag van € 15.000, op donderdag 22 juli tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem in de Grote of Sint-Bavokerk in ontvangst nemen. Dat gebeurt om 21.30 uur voorafgaand aan de voorstelling Dromen als Messiaen, een project van Ouwerkerks Stichting OpenOor. Organist Gerrie Meijers speelt dan muziek van Messiaen terwijl videokunstenaar Marcel Wierckx computer-gegenereerde lichtbeelden op het orgel projecteert.

Hogenbijl Fonds

De prijs gaat uit van het Hogenbijl Fonds, opgericht in opdracht van Henny Hogenbijl die jarenlang een platenzaak runde aan de voet van de Sint Bavo in Haarlem. Vanuit zijn nagelaten vermogen worden – in principe jaarlijks – prijzen uitgereikt voor muziek en voor (amateur)film. Eerdere prijswinnaars zijn onder anderen Reinbert de Leeuw, Eduard Reeser, Ton Hartsuiker, Merlijn Twaalfhoven en Wilma ten Wolde.