Piet van Egmond 25 jaar geleden overleden

Text Example

advertentieOp 11 mei was het precies 25 jaar geleden dat de Amsterdamse organist en koordirigent Piet van Egmond overleed. De laatste jaren van zijn leven gaf hij geen concerten meer en verscheen hij niet meer in het openbaar.

Maar vergeten was hij allerminst, getuige de vele artikelen die na zijn dood in kranten en tijdschriften verschenen, en het door Klaas Bartlema gesproken “In memoriam” voor de NCRV-radio op 12 mei 1982.

De Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum herdenkt de musicus op bescheiden wijze met het op haar website plaatsen van een van zijn improvisaties over Psalm 150, waarvan de eerste regel van het vierde vers, “Looft hem met snarenspel en orgel”, als levensmotto op zijn grafsteen staat gebeiteld.

De improvisatie werd opgenomen door Gerard Hali in Van Egmonds jubileumjaar 1967, in de Grote Kerk te Dordrecht, en staat op een dubbel-cd van EMI die alleen nog via de stichting te bestellen is.

De improvisatie en het “In memoriam” zijn de eerste complete geluidsfragmenten die op de website www.pietvanegmond.nl staan en worden spoedig gevolgd door meer historische opnamen.

Foto: Bovema/EMI

© 2007 www.orgelnieuws.nl