Piet van Egmond Improvisatieconcours in Apeldoorn

Text Example

advertentie



Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Amsterdamse organist en koordirigent Piet van Egmond werd geboren en dertig jaar geleden dat hij overleed. Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum organiseert ter gelegenheid hiervan op 6 oktober van dit jubileumjaar een improvisatieconcours voor amateurorganisten, studerenden en afgestudeerde organisten.

Piet van Egmond (1912-1982) dankte zijn populariteit deels aan zijn improvisaties over psalmen en geestelijke liederen waarmee hij traditiegetrouw zijn concerten en radio-opnamen besloot. Bovendien was hij in de jaren 70 organist van de Grote Kerk in Apeldoorn. Een logische keuze dus voor een improvisatieconcours in Apeldoorn waarin een psalm of gezang het thema vormt.

Wie wil deelnemen aan het concours dient vóór 1 juni 2012 een geluidsopname (cd of MP3-file, géén MP4) van een eigen improvisatie over de melodie van Psalm 42, samen met een volledig ingevuld inschrijfformulier te mailen aan concours@pietvanegmond.nl of op te sturen aan Piet van Egmond Improvisatieconcours, p/a Westerweiden 9, 7961 EA Ruinerwold. Deze improvisatie mag maximaal 5 minuten duren. Het is hierbij niet de bedoeling om Piet van Egmond als improvisator te imiteren.

Uit de aanmeldingen worden op basis van anonimiteit zes kandidaten geselecteerd die voor het concours worden uitgenodigd. De inzenders krijgen uiterlijk medio juli bericht of zij zijn toegelaten of niet. Er wordt geen inschrijfgeld gevraagd en er is geen leeftijdsgrens.

In de voorronde op 6 oktober zullen de zes kandidaten maximaal 6 minuten improviseren over een één uur van tevoren op te geven lied. Een vakjury, bestaande uit Gerben Mourik, Marco den Toom en Dirk Out (voorzitter), zal de improvisaties beoordelen op originaliteit, opbouw, techniek en registratie. Zij selecteert hieruit drie finalisten die in de tweede ronde tegen elkaar uitkomen in een improvisatie van maximaal 8 minuten. Na beraad reikt de jury een eerste, tweede en derde prijs uit van respectievelijk 1.000, 750 en 500 euro. Alle zes kandidaten komen tevens in aanmerking voor een publieksprijs.

Meer informatie

www.pietvanegmond.nl

Foto: Piet van Egmond in 1971 aan het toen nog tweeklaviers J.F. Witte-orgel in de Grote Kerk te Apeldoorn. Fotoarchief Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 foto: Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum