Piet van Egmond – Improvisaties Dordrecht [RECENSIE]

Al vele jaren ben ik verknocht aan de opnamen van Piet van Egmond. Iedere keer als ik weer iets vind wat ik nog niet bezit ben ik door het dolle heen. Verwacht in dat opzicht dus geen echte recensie,want mijn objectiviteit is ver te zoeken.

Text Example

advertentieDeze opnamen bezat ik al vele jaren op lp’s,  ooit gekocht tijdens een orgeltocht met Jan Jongepier door Dordrecht. Tijdens de lunch liep ik met wat kameraden door de Voorstraat en zag ze bij Spiering (helaas ter ziele) in de etalage hangen. Toen was ik al ‘fan’: dus meteen naar binnen en fluks de portemonnee getrokken, ik móést ze hebben. Nu is deze afwijking nooit overgegaan, dus ben ik heel blij dat deze opnamen nu eindelijk opnieuw uitgebracht zijn met een mooie voorkant en een uitgebreid booklet met teksten van Gerco Schaap, dé Van Egmond-kenner bij uitstek, en drs. Bart van Buitenen, de Kam-kenner bij uitstek. Ook heel fraai zijn de zwart/wit foto’s waarop Van Egmond zijn passie zichtbaar botviert. Schitterend om diezelfde intensiteit in zijn blik te zien als op foto’s genomen tijdens het dirigeren.

Van Egmond was een toonkunstenaar die alle soorten muziek wist te waarderen. Dit blijkt uit zijn Populaire Orgelbespelingen waarop hij uiterst geraffineerd opera-ouvertures, aria’s, orkestwerken (Ouverture Egmond!) speelde. Dat hij zelfs bij De Nederlandse Opera een produktie van Hänsel und Gretel dirigeerde getuigt van zijn veelzijdigheid. Dat dit soort invloeden op zijn improvisaties inwerkten mag duidelijk zijn. Je hoort Psalmen die als een Concerto grosso behandeld worden, sfeervolle verklankingen van gezangen en Johannes de Heer-liederen. Dat hij zijn tijd ver vooruit was getuigt het feit dat hij de Evangelische Liedbundel (die nog niet samengesteld was) al gebruikte, of was het toen nog Jeugd in aktie? Het orgel klinkt zoals ik mij kan herinneren van voor de laatste restauratie. Een beetje ruig in de tongwerken (de Bazuin was legendarisch) geweldige fluiten en prestanten, mooie strijkers…..

Van Egmond wist er wel weg mee, hij gebruikt het hele palet kleuren wat voorradig is. Grote akkoorden worden de ruimte ingeslingerd, klokken klinken in de stormen, vredige gemoedstoestanden worden afgeschilderd. Als je wilt weten wie Piet van Egmond was, luister dan naar deze opnamen. Recht kijk je in zijn ziel, zijn levenservaringen hoor je terug in de dramatische setting van bijvoorbeeld O God die droeg ons voorgeslacht. Ook vrolijkheid en humor was hem niet vreemd, luister maar naar Door de wereld gaat een Woord of Bruiloft te Kana. Hier weet hij een exotische sfeer op te roepen door pentatonische reeksen. De “Christenstrijders” marcheren voorwaarts en verdwijnen in de verte…. Joseph Haydn heeft ooit eens gezegd dat God hem nu eenmaal een vrolijk karakter heeft gegeven en dat hij daardoor niet diepzinniger kon componeren…. alsof zijn werk diepgang mist! Zou hetzelfde voor Van Egmond gelden? Voor alle improvisatoren die het geestelijk lied als inspiratiebron gebruiken is deze toonschilder iemand die ze móéten horen. Misschien dat die lenige fantasie besmettelijk is.

Piet van Egmond is een liefde voor het leven! Natuurlijk zijn er dingen die niet echt super zijn maar mag dat misschien? Ook Bach had wel eens zo’n bui… Nu deze opnamen op cd staan vallen veel dingen op (vooral in het laag) die op de lp niet echt hoorbaar waren. Wat een winst! Een tip: luister deze twee cd’s niet achter elkaar af; dan beklijven ze het best.

Een prangende vraag voor de producenten: wanneer komen de andere EMI-archiefopnamen? Vol verwachting klopt mijn hart…. [HENK VAN DER POEL]

 

Uitvoering: * * * * * / niet van toepassing
Opname: * * *

 


Piet van Egmond – Improvisaties Dordrecht

Psalm 138; Psalm 62; ’k Wil U, o God, mijn dank betalen; Psalm 84; Alle roem is uitgesloten; De zon schijnt in mijn ziel vandaag; Door de wereld gaat een woord; O eeuw’ge Vader, sterk in macht; Bruiloft te Kana; Eén Naam is onze hope; Voorwaarts christenstrijders; Psalm 89; Beveel gerust uw wegen; Psalm 43; Wat God doet, dat is welgedaan; Rust mijn ziel, uw God is Koning; ’k Heb geloofd en daarom zing ik; Heer wees mijn Gids; De nacht vlood heen, ’t is helder dag!; O God, die droeg ons voorgeslacht; U zij de glorie, opgestane Heer.

Label: Festivo
Nummer: FE6962242 [dubbel-cd]
Speelduur: 48’26” + 56’27”
Booklet: 12 pagina’s; Nederlands
Prijs: € 19,75